poniedziałek, 22 sierpnia 2011

klopsiki z łososia z surówką z fasolki szparagowej


Łososia można przyrządzać na wiele sposobów, można go smażyć, piec, gotować czy dusić. Bardzo smaczne są klopsiki z łososia podane z surówką przygotowanej z fasolki szparagowej.


300 g filetu z łososia
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki koperku
3 łyżki oleju

Z łososia usunąć skórę, umyć i osuszyć. Fileta zmielić razem z cebulą, dodać jajko, tartą bułkę, przyprawy i posiekany koperek, wyrobić na jednolitą masę. Następnie uformować z niej klopsiki. Na patelni na rozgrzanym oleju obsmażyć kotleciki na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kotleciki osuszyć na papierowym ręczniku.


Pyszna i lekka surówka z fasolki szparagowej, podawana od wieków w moim rodzinnym domu. Surówkę można przygotować ze świeżej fasolki szparagowej lub konserwowej.

250 g fasolki szparagowej
1 cebula
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
oliwa

Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z fasolką, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, na koniec dodać oliwę.

4 komentarze:

  1. ślicznie się prezentują!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. takich klopsików jeszcze nie jadłam:) ciekawie się zapowiadają! miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maugustyna a jeszcze lepiej smakuje! Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu spróbuj, warto! Miłego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect