piątek, 5 sierpnia 2011

gulasz z cukinią


Cukinia według źródła należy do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Ma wszechstronne zastosowanie. Przyrządza się z niej zupy, sałatki i desery. Bogata jest w potas, wapń oraz witaminy i karoten. Cukinię wykorzystałam przygotowując gulasz z mięsa indyka. Gulasz z cukinią świetnie smakuje podany z ryżem, można jednak traktować go jak samodzielną potrawę.

1 średnia cukinia
2 piersi z indyka
1 papryka
2 cebule
3 pomidory
natka pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka
chili
2 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować warzywa, paprykę, cukinię, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzany olej wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać cebulę do lekko podsmażonego mięsa. Wszystko to doprawić solą, pieprzem, papryką i chili. Dodać paprykę do mięsa, a gdy trochę zmięknie dodać cukinię. Wszystko razem smażyć, doprawić w razie potrzeby. Do gulaszu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusić razem jeszcze kilka minut. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem.

16 komentarzy:

  1. O tym odkwaszaniu nie słyszałam, dobrze wiedzieć;)Taki gulasz to świetna propozycja na lekki wakacyjny obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na gulasz!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię. Na pewno cudowny jest gulasz z jej dodatkiem. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny letni obiad!
    I dlatego tak nie lubię zimy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwina, w letnim obiadku wykorzystać jego dary. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Maugustyna, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, taka moja letnia wersja. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Amber i ja też, nawet bardzo. Delektujmy się więc urokami choć takiego lata. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię gulasz, a taki z cukinią musi być już całkiem pyszny. :)Na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią ;) Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie jedzonko. Cukinia należy do ulubionych moich warzyw. Wczoraj zakupiłam żółtą:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna propozycja obiadowa, zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Majana, fajne lato ma warzywa i owoce, całe bogactwo. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Burczymiwbrzuchu, dziękuje i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. gulasz prezentuje się pysznie, no i bardzo ciekawe informacje prezentujesz, bo dla mnie smak cukinii, to akurat najbardziej dyskusyjna sprawa, dla mnie jej smak jest zbyt delikatny i jakakolwiek przyprawa, pomidory, ser, cokolwiek dominuje cukinię i jej indywidualny posmak znika:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, dlatego ją lubię, bo dodatkami można właśnie wzbogacić jej smak. Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect