środa, 24 sierpnia 2011

barszcz z kurek


Barszcz z kurek ta pyszna zupa, bardzo łatwa w przygotowaniu. Zupa ta pozwala rozkoszować się wspaniałym smakiem kurek z dodatkiem aromatycznych ziół rozmarynu i tymianku. Specyficznego posmaku zupie nadaję też trawa żubrowa, posiadająca charakterystyczny zapach kumaryny, substancji przypominającej zapach świeżego siana.


500 g kurek
1 cebula
50 g masła
500 ml bulionu
1000 ml mleka 3,2%
300 ml śmietany 30%
sól 
biały pieprz 
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 źdźbła trawy żubrowej
natka pietruszki

Kurki oczyścić, obrać i dokładnie umyć. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać kurki i smażyć razem około 5 minut. Wlać bulion, mleko i śmietanę, dodać związane bawełnianą nicią zioła. Wszystko razem gotować około 50 minut, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Wyjąc z garnka wiązkę ziół, zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.

22 komentarze:

  1. mmm z kurkami.... wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  2. barszczu z kurek to jeszcze nigdynie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie, fajnie się zgrałyśmy kurkowo:) powiedz tylko jak zdobyć trawę żubrową, bardzo intrygujący dodatek:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaś, kureczki doskonałe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorota, w takim razie polecam. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia, trawa do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym, sprawdzałam :) W barszczyku jest niezbędna, a z nadmiaru można zrobić samemu znany trunek, robiłam, wychodzi wyśmienity. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy takiej zupki nie jadłam! a szkoda, bo na zdjęciach prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie, barszcz, kurki i jeszcze ta trawa żubrowa. Mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tusia, dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Maugustyna, polecam tą wersję, zupka bardzo aromatyczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kuchareczka, tak sobie mieszanka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chwytliwa nazwa, przyznam, że teraz się zastanawiam poważnie, czy bardziej by mi smakował taki barszczyk, czy tradycyjny, który uwielbiam. Oba pyszne- to pewne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Burczymiwbrzuchu, każdy inny ale oba smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie wyglada ten kurkowy barszcz - jestem pewbna, ze by mnie zachwycil!

    OdpowiedzUsuń
  15. Maggie, ja też jestem pewna. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja się pisze na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sara, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kuchennefascynacje, ale bardzo proszę! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawy ten dodatek kumaryny... czy można ją gdzieś zakupić?

    taki kurkowy barszczyk, prawdziwe pyszności ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. Eve, trawa żubrowa daje zapach kumaryny. Sprawdzałam, trawę można ją kupić na popularnym portalu aukcyjnym. Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect