czwartek, 4 sierpnia 2011

ciasto makowe z czerwonymi porzeczkami


Ciasto makowe z czerwonymi porzeczkami jest bardzo proste i smaczne, jednak proponuję po upieczeniu solidnie osypać cukrem pudrem, gdyż dodatek porzeczki sprawia, że ciasto jest dość kwaśne. Przepis znalazła tutaj, ciasto upiekłam z połowy podanej porcji.


750 g czerwonej porzeczki
300 g masła
250 g cukru
szczypta soli
6 jajek
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
100 g mielonych migdałów
250 g śmietany
cukier puder 

Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Tłuszcz, cukier i sól utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z 5 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mak i migdały zmieszać i dodawać na przemian ze śmietaną. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 39 x 32 i wyrównać. Posypać porzeczkami i piec w 175° C przez około 40 minut na złoty kolor. Oprószyć cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. ooo,tez u Ciebie ciasto z porzeczkami :)) super :) makowe uwielbiam,a do tego czerwone porzeczki-jeszcze nie jadlam,ale brzmi extra!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam czerwone porzeczki! Z chęcią zjem takie ciacho :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe ciasto i na pewno pyszne. Lubię ciacha z porzeczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, ale się dziś zgrałyśmy porzeczkowo! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasieńka, te porzeczki przez brak słońca, były trochę kwaśne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, ja bardzo lubię mak, jednak nie zawsze mogę z niego korzystać, bo M jest na niego uczulony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, ten przepis na ciasto przypadł mi do gustu, świetny będzie też z innymi owocami. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. kolejny super przepis na ciasto u Ciebie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Ale swiezny przepis - ciasto napewno musi byc pyszne!

    Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magdo, bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sara, bardzo smaczne, mimo że owoce trochę kwaśne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mak, mak, mak!!! :D ostatnio ciągle mam ochotę piec słodkości z jego udziałem :) a to ciacho- rewelka :) i chyba też się na nie skuszę, tylko owoce zamienię na inne bo porzeczek już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Russkaya, z makiem pyszne ciasta wychodzą. A to znakomite będzie z innymi dodatkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. och zjadłabym takie ciacho:))) lubię kwaśne owoce:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, te były wyjątkowo kwaśne, brak słonka nie służy nikomu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect