wtorek, 23 sierpnia 2011

ciasto serowe z borówkami


Przepyszne ciasto, idealnie wilgotne, z owocami zatopionymi w serowej masie. Ciasto serowe z borówkami to, przepis Anny Olson. 

100 g masła
½ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka

Utrzeć masło z cukrem, żeby powstała jasnożółta, puszysta masa. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać w kilku porcjach, na przemian z mlekiem, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i wyrównać powierzchnię.

225 g kremowego twarogu śmietankowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
2 szklanki borówek amerykańskich

Utrzeć ser, aż będzie miękki. Stopniowo dodawać cukier, zdejmując serową masę ze ścianek naczynia, żeby nie pozostały na nich twarde grudki. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć serowe nadzienie na ciasto, które znajduje się w tortownicy i posypać borówkami.

1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła

Wymieszać w miseczce cukier, mąkę i cynamon. Wyrobić z masłem, tak żeby kawałki masła połączyły się z sypkimi składnikami. Powstałą kruszonką posypać ciasto z serem i borówkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C, przez około 40 minut. Ostudzić ciasto przed podaniem.

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, chętnie spróbowałabym je przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się - do kawy idealne! pysznie wygląda i kusi niemiłosiernie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ten sposób nie dodawałam jeszcze twarożku do ciasta, fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się smakowicie:)))) częstuję się wirtualnie jednym kawałeczkiem:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta. A raczej uwielbiałam jak jadłam jeszcze takie słodkości :) Wygląda cudownie :]]

    OdpowiedzUsuń
  6. Iza, jest bardzo smaczne i wilgotne przez dodatek sera. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Maugustyna, do kawki pierwsza klasa. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, ależ proszę, a Twoimi kureczkami. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchareczka, w takim razie polecam, to dobry sposób.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pingwinka, jest smaczne szkoda, ze nie jadasz :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo zachęcający przepis;),lubię ciasta z dodatkiem sera i owoców!,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. taki kwadracik chętnie bym wzięła do kawki, cudny kolor od borówek :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Monisia, dodatek sera bardzo dobrze komponuje się z borówkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Monika, do kawki takie kawałeczki doskonałe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. co do wypieków, to jestem początkująca, nie robiłam nigdy jeszcze ciasta serowego, a szkoda, bo wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bazylia, to ciasto serowe idealne dla początkujących, widać na załączonym zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect