niedziela, 21 sierpnia 2011

babeczki z truskawkami


Jak się uda kupić takie piękne truskawki, to tylko należny znaleźć sposób by je pięknie zaprezentować. Małe co nieco na podwieczorek w miłym gronie. Babeczki z truskawkami cieszą oczy, a co najważniejsze świetnie smakują. 

250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko

Połączyć mąkę, cukier puder i masło. Dodać jajko i miksować, aż składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką, ugniatać delikatnie, aż stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą porcję i przełożyć ostrożnie do foremek. Ułożyć foremki na blasze do pieczenia. Każdą przykryć papierem do pieczenia i napełnić suchą fasolą albo kulkami do zapiekania. Piec 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° C, usunąć fasolę i papier i piec kolejne 10 minut. Ostudzić przed napełnieniem.


250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
truskawki

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Kremem napełnić szprycę cukierniczą i nadziewać babeczki. Na wierzch układać truskawki, posypać cukrem pudrem. Podawać schłodzone.

5 komentarzy:

  1. mi się ostatnio udało kupić takie truskawki, ale wylądowały w koktajlu, zamiast w takich pięknych i apetycznych babeczkach:)))) chętnie bym się wprosiła na jedną... dwie? :))) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu jak tylko się zjawisz to przygotuję dla Ciebie cały talerz! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentują, cieszmy się tymi truskawkowymi ostatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Burczymiwbrzuchu, oby jak najdłużej! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1/04/2013

    Remarkable! Itѕ in fact awesоme ρiecе of writіng, I
    hаve got muсh clеar idea about from this pοst.


    Here is my blog: Vapornine
    Here is my page : vapornine

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect