codzienność

piątek, 26 sierpnia 2011

ciasto drożdżowe ze śliwkami


Ciasto drożdżowe ze śliwkami to efekt wspólnych zmagań kuchennych dwóch babeczek. Ciasto uzyskało pozytywną opinię krytyków rodzinnych, na co dowodem było szybkie znikanie ciasta. Dodam tylko, że ciasto upieczone było z podwójnej porcji. Przepis na ciasto pochodzi z broszury wydanej przez Komitet Gospodarstwa Domowego Zarządu Głównego Ligi Kobiet Polskich pod tytułem "Wypieki domowe".

2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
130 g margaryny
4 żółtka
50 g drożdży
3 łyżki cukru z wanilią
400 g śliwek

Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, ciepłe mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony ciepły tłuszcz i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy, na wierzchu poukładać śliwki, zostawić ponownie do wyrośnięcia. 

50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej

Z podanych składników przygotować kruszonkę, mąkę przesiać, dodać cukier i posiekać nożem. Kruszonką posypać ciasto, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury     180° C.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Nie dziwię się, że szybko znikało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem i latem spędzanym na wsi u cioci. to ciasto jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w połączeniu z owocami to już w ogóle bajka:)Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia, połączone siły dały smakowy efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klaudia, moje dzieciństwo to ciepły drożdżowy a do tego ciepłe mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Judik, owoce najważniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię bardzo ciacha ze śliwkami, drożdżowe z kruszonką i cynamonem, mniam mniam

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto! Nie ma to jak ciacha drożdżowe z owocami latem. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Monika, to wszystko sprawia, ze ciasto jest pyszne! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, to pewnie te owoce sprawiają, że takie ciasta są lubiane! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy8/26/2011

    u mnie tez króluje dziś drożdżowiec ze śliwkami! pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach! Nic nie pokona drożdżowca z pysznymi śliwkami i boską kruszonką!! yeah! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. drozdzowe, sliwki i kruszonka...pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam taka "drożdżówkę" na lato. Od paru lat robie takie samo i zawsze na dużą blachę, każdy wykrada po kawałku i tak samo znika :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszna jest taka drożdżówka:) ale ja też bym potrzebowała jakąś babeczkę do pomocy (a może nawet całe Koło Gospodyń lub Komitet Ligi Kobiet:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Maugustyna podziwiałam Twoje dzieło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Russkaya drożdżowe z owocem górą.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosia gdzie kucharek sześć tam nie ma ao jeść, chyba że liga lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kuchareczka u nas zawsze takie ciacho z dużej porcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect