codzienność

środa, 16 maja 2012

tagliatelle z fenkułem i krabem


Doskonałe połączenie kopru włoskiego i mięsa kraba z makaronem, doprawione sokiem z cytryny i olejem truflowym. Danie szybkie do przygotowania, można użyć mięsa kraba z puszki. Przepis na tagliatelle z fenkułem i krabem podpatrzony w programie "Sobota w kuchni".
 
1 koper włoski 
300 g mięsa z kraba
30 g masła
250 g makaronu tagliatelle
1 łyżka oleju truflowego
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu. Zdjąć zewnętrzne liście z fenkułu. Zostawić pierzaste końcówki do przybrania. Pozostałe liście pokroić w cienkie paski o grubości makaronu. Wrzucić do wody razem z makaronem. Na patelnię ustawioną na małym ogniu wrzucić masło, roztopić, dolać sok z cytryny, wrzucić rozdrobnione mięso z kraba. Mieszać, aby powstała gładka masa, dodać olej truflowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzić makaron z fenkułem, dorzucić do sosu, dobrze wymieszać. Podawać, posypane posiekanymi końcówkami fenkułu.



10 komentarzy:

  1. Wyśmienite smaki!
    Poproszę podwójną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta i krab...doskonałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, zgadzam się, szkoda, że tak trudno mi zdobyć kraba :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. W takiej postaci to kraba zjem z chęcią;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, do innej masz obawy, dobrze, że choć tak Ci się podoba :)

      Usuń
  4. A skąd miałaś kraba? Bo przepis do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, kupiłam w puszce na popularnym portalu aukcyjnym :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. uwielbiam Twoje dania makaronowe - kazde jest wyjatkowe ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, miło mi czytając Twoje słowa :) Uściski!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect