Szczaw rośnie już od wczesnej wiosny na żyznych glebach i łąkach, wtedy jest najdelikatniejszy i świetnie nadaje się na pyszną i kwaśną zupę szczawiową, podaną z gotowanym jajkiem i śmietaną.
300 g żeberek wieprzowych
2000 ml wody
2 pietruszki
3 marchewki
2 pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
1 por
3 ziemniaki
pęczek szczawiu
150 ml śmietany
przyprawa warzywna
sól
pieprz
jajka
jajka
Do garnka włożyć umyte mięso i zalać wodą, dodać sól, przyprawy warzywnej i zagotować. Dodać obrane i umyte warzywa pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso wyciągnąć, oddzielić do kości, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek i drobno pokroić, dodać do zupy, zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym i obranym jajkiem.
Nie wiem jak to się stało, ale w tym roku jeszcze nie jadłam szczawiowej. najwyższy czas nadrobić zaległości. Spacer po łąkach i zupa będzie ;)
OdpowiedzUsuńBasik, koniecznie należy to naprawić, spacer po łąkach obowiązkowy :) Pozdrawiam
UsuńI ja jeszcze nie jadłam szczawiowej, a wokół pełno szczawiu;-)
OdpowiedzUsuńAniu, on błaga o zjedzenie :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam zupę szczawiową:) koniecznie z jajeczkiem!
OdpowiedzUsuńMaugustyna, jajo musi być :) Pozdrawiam
Usuńszczawiową to uwielbiam pod każdą postacią:))) z obowiązkowym jajeczkiem:) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńGosiu, koniecznie z jajkiem :) Pozdrawiam
Usuńmuszę zrobić, narobiłam sobie smaku :)
OdpowiedzUsuńMagda, na pewno, pozdrawiam
UsuńUwielbiam szczawiową. Musze poszukać szczawiu:)
OdpowiedzUsuńMajana, pora na spacerek :) Pozdrawiam
Usuńz jajeczkiem najlepsza :)
OdpowiedzUsuńKaś, mamina zupa z jajem :)
UsuńWłaśnie chodzi za mną taka zupka :-)
OdpowiedzUsuńJoasiu, w takim razie pora wybrać się na łąkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie, ile osób tyle przepisów :)
OdpowiedzUsuńNaszkuchnia, i każdy wyjątkowy i smakowity :) Pozdrawiam
Usuń