codzienność

wtorek, 8 maja 2012

zupa szczawiowa


Szczaw rośnie już od wczesnej wiosny na żyznych glebach i łąkach, wtedy jest najdelikatniejszy i świetnie nadaje się na pyszną i kwaśną zupę szczawiową, podaną z gotowanym jajkiem i śmietaną.

300 g żeberek wieprzowych
2000 ml wody
2 pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
1 por
3 ziemniaki
pęczek szczawiu
150 ml śmietany
przyprawa warzywna
sól
pieprz 
jajka

Do garnka włożyć umyte mięso i zalać wodą, dodać sól, przyprawy warzywnej i zagotować. Dodać obrane i umyte warzywa pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Mięso wyciągnąć, oddzielić do kości, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek i drobno pokroić, dodać do zupy, zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym i obranym jajkiem.

18 komentarzy:

  1. Nie wiem jak to się stało, ale w tym roku jeszcze nie jadłam szczawiowej. najwyższy czas nadrobić zaległości. Spacer po łąkach i zupa będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basik, koniecznie należy to naprawić, spacer po łąkach obowiązkowy :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. I ja jeszcze nie jadłam szczawiowej, a wokół pełno szczawiu;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, on błaga o zjedzenie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Anonimowy5/08/2012

    uwielbiam zupę szczawiową:) koniecznie z jajeczkiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna, jajo musi być :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. szczawiową to uwielbiam pod każdą postacią:))) z obowiązkowym jajeczkiem:) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, koniecznie z jajkiem :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. muszę zrobić, narobiłam sobie smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szczawiową. Musze poszukać szczawiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z jajeczkiem najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie chodzi za mną taka zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Joasiu, w takim razie pora wybrać się na łąkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, ile osób tyle przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszkuchnia, i każdy wyjątkowy i smakowity :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect