Pyszne mięciutkie bułeczki z nadzieniem z pomidorków koktajlowych, bazylii i mozzarelli. Przepis na bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą pochodzi z książki Richarda Bertinet "Brot für Genießer: 53 Variationen” a znalazłam go tutaj. Z tego przepisu wychodzą trzy duże bułki.
500 g mąki pszennej typu 550
20 g kaszy manny
15 g drożdży
10 g soli
50 g oliwy
320 g wody
100 g pomidorków koktajlowych
bazylia
200 g mozzarella
Mąkę
i kaszę manną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać sól, oliwę i
wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto około 3
minut. Potem wyłożyć na blat i wyrabiać kolejne 10 minut. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blat
posypać grubo mąką, całe ciasto przełożyć na blat. Z ciastem należy
cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak
najwięcej powietrza. Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami
palców rozłożyć ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 25 centymetrów.
Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe
wgłębienia. Rozłożyć pomidorki, pokrojony ser i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto. Krótszy
bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby
powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby
nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części jeden otwarty brzeg skleić. Blachę
do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą
stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na
30 minut. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą. Blachę włożyć do nagrzanego do 250° C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220° C i piec bułeczki około 25 minut na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika.
Wspaniałe śródziemnomorskie smaki!
OdpowiedzUsuńAmber, letnie najlepsze :)
UsuńAch, jako one pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWow! Buleczki sa rewelacyjne! Swietny pomysl ;-) zrobie je kiedys napewno!
OdpowiedzUsuńBuziaki ;* i milego dnia!
Sara, polecam. W Twoim wydaniu znakomicie się będą prezentować :)
UsuńZrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńMagdalena, może bułeczkę? Pozdrawiam
Usuńtakie drożdżowe cudo ze świetnymi dodatkami biorę w ciemno:))) prezentuje się mega-apetycznie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, też takie właśnie są, mają fajne dodatki :)
Usuńdziękuję za komentarz i dobre słowo :* i porywam bułeczkę bo patrzę i robię się głodna ;)
OdpowiedzUsuńps. jeśli doszło to samo tylko urwane w połowie, usuń proszę. Coś mi przeglądarka zaszwankowała :/
Pozdrawiam :)
Kasiu, tylko jeden komentarz, wracaj wszystko do sprawności, czekam na nowości :) Pozdrawiam
UsuńPrzepis zapisany! Uwielbiam takie śródziemnomorskie smaki!:)
OdpowiedzUsuńMagda, bułki są przepyszne i te dodatki :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam podobne i faktycznie wychodzą rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńMarta, wszystko razem tworzy znakomitą całość :)
Usuń