Szparagi z brązowym masłem, migdałami i owczym serem, to proste i smaczne połączenie zaledwie pięciu składników. Do przygotowania dania doskonale nadaje się najpopularniejszy ser hiszpański Manche produkowany z owczego mleka, pochodzący z równin La Manchy. Ser jest twardy, dojrzewający, a w jego miąższu występują niewielkie dziurki. Z braku takiego sera można go zastąpić innym twardym serem owczym. Przepis na tak podane szparagi znalazłam na stronie BBC GoodFood.
500 g zielonych szparagów
140 g masła
100 g blanszowanych migdałów
sok z 1 cytryny
50 g twardego sera owczego
Obrane szparagi włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 3 minuty, następnie odcedzić. Na zimną patelnię włożyć masło i migdały, ostrożnie podgrzewać, obserwując, by masło nie było zbyt ciemne. Gdy tylko zacznie przybierać złoty kolor, należy usunąć patelnię z ognia i wlać sok z cytryny, aby zatrzymać proces smażenia. Szparagi układać na talerzach, polać brązowym masłem z migdałami. Całość posypać powiórkowanym serem.
Pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńHaniu, rzeczywiście kilka składników i tak pysznie. Pozdrawiam
UsuńCiekawy sposób na podanie szparagów :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, i smaczny bardzo, bardzo :)
UsuńFajna propozycja! Szparagi i migdały, to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńIvka, tak faktycznie jest! Pozdrawiam
UsuńWygląda na zabójczo smaczne;-)
OdpowiedzUsuńAniu, smaczne bardzo, bardzo :)
UsuńZapowiada się przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńMajana, spodobał mi się pomysł i jest bardzo smaczny :)
Usuńjuż uwielbiam to danie:)))) pyszny pomysł na szparagi:))))
OdpowiedzUsuńGosiu, dobrze robisz, że podoba Ci się w ciemno :)
UsuńPięknie wygląda, aż chce się schrupać :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, do chrupania migdałki, znakomicie pasują do szparag :)
UsuńProste smaki są najlepsze i nawet czytałam ostatnio, że takie połączenie niewielu smaków/składników łatwiej sie trawi :D
OdpowiedzUsuńMarta, pewnie to racja :) Pozdrawiam
UsuńUbóstwiam szparagi z owczym serem!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dorzucę do nich migdały:)
Magda, taki mały migdałek a tak pasuje do szparag :) Pozdrawiam
Usuń