codzienność

wtorek, 15 maja 2012

szparagi z brązowym masłem, migdałami i owczym serem


Szparagi z brązowym masłem, migdałami i owczym serem, to proste i smaczne połączenie zaledwie pięciu składników. Do przygotowania dania doskonale nadaje się najpopularniejszy ser hiszpański Manche produkowany z owczego mleka, pochodzący z równin La Manchy. Ser jest twardy, dojrzewający, a w jego miąższu występują niewielkie dziurki. Z braku takiego sera można go zastąpić innym twardym serem owczym. Przepis na tak podane szparagi znalazłam na stronie BBC GoodFood.


500 g zielonych szparagów
140 g masła
100 g blanszowanych migdałów
sok z 1 cytryny
50 g twardego sera owczego

Obrane szparagi włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 3 minuty, następnie odcedzić. Na zimną patelnię włożyć masło i migdały, ostrożnie podgrzewać, obserwując, by masło nie było zbyt ciemne. Gdy tylko zacznie przybierać złoty kolor, należy usunąć patelnię z ognia i wlać sok z cytryny, aby zatrzymać proces smażenia. Szparagi układać na talerzach, polać brązowym masłem z migdałami. Całość posypać powiórkowanym serem.

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Haniu, rzeczywiście kilka składników i tak pysznie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ciekawy sposób na podanie szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, i smaczny bardzo, bardzo :)

      Usuń
  3. Fajna propozycja! Szparagi i migdały, to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na zabójczo smaczne;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, spodobał mi się pomysł i jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  6. już uwielbiam to danie:)))) pyszny pomysł na szparagi:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dobrze robisz, że podoba Ci się w ciemno :)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda, aż chce się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, do chrupania migdałki, znakomicie pasują do szparag :)

      Usuń
  8. Proste smaki są najlepsze i nawet czytałam ostatnio, że takie połączenie niewielu smaków/składników łatwiej sie trawi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubóstwiam szparagi z owczym serem!
    Następnym razem dorzucę do nich migdały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, taki mały migdałek a tak pasuje do szparag :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect