piątek, 4 maja 2012

pierożki z ciasta youfka ze szpinakiem i fetą


Pierożki wykonane z cienkich płatów ciasta youfka, które służą do przygotowania bliskowschodnich dań, nadziane szpinakiem i fetą z dodatkiem świeżego koperku i startej gałki muszkatołowej. Pierożki doskonale smakują podane z zieloną sałatką, na ciepło lub zimno. Pyszne i chrupiące pierożki z ciasta youfka ze szpinakiem i fetą


300 g ciasto youfka
150 g fety
500 g szpinaku
2 gałązki koperku
150 g masła
pieprz
gałka muszkatołowa

W garnku rozpuścić masło i trzymać w cieple. Szpinak sparzyć gorącą wodą, odcisnąć i drobno posiekać. Fetę pokruszyć i wymieszać ze szpinakiem, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Arkusz ciasta pokroić na paski, szerokości około 6 centymetrów. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie obsychały w czasie zwijania. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt trójkąta. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać pierożki, posmarowane masłem. Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.



14 komentarzy:

  1. a skąd wzięłaś to ciasto??? czy sama przyrządzałaś? Podoba mi się schemat zawijania pierożków, dość niestandardowy! a pierożki ze szpinakiem, to chyba jedne z moich ukochanych. Feta ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych połączeń. W ogóle - świetne danie, nawet do bento kapitalnie by pasowały te pierożki.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, ciasto kupiłam w sklepie "Arabskie", dojście bezpośrednie u mnie z "odwiedzam". Fajne jest to, że taki towar doślą paczką bez problemów :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. zadałam pytanie, czy podobne do ciasta filo, ale zaraz zobaczyłam pod pytaniem Majany, że jest podobne do filo! do sklepu zajrzę z miłą chęcią.
      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
    3. Monika, tak podobne do filo, mam jednak wrażenie, że jest odrobione grubsze, ale równie smaczne. To moje pierwsze eksperymenty z tymi typami ciast i jeszcze zbytnio nie jestem zorientowana :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Nie słyszałam o takim cieście, a pierożki wyglądają znakomicie!:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ja właściwie pierwszy raz miałam do czynienia z tym ciastem, bardzo nam smakowała, podobne jest do ciasto filo, a może nawet takie same :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Filo też jeszcze nigdy nie jadłam;)

      Usuń
    3. Majana, jadłam, ale jeszcze nigdy nic nie robiłam z tym ciastem, czeka z lodówce :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. nie ma to jak smakowite pierożki,dla mnie to nowość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, przyznam, że dla mnie też nowość :)

      Usuń
  4. Pyszności! Szpinak i feta to moje ulubione nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję. Dziękuję też za schemat :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Na pewno pyszne! - przyłączam się zatem do pytania Moniki:))) kupujesz w sklepach internetowych, czy może mąż Ci przywiózł z wojaży?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ciasto kupiłam w sklepie "Arabskie", dojście bezpośrednie u mnie z "odwiedzam". Fajne jest to, że taki towar doślą paczką bez problemów :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect