Pyszne ciasto z rabarbarem na kwaśnej śmietanie doskonale smakuje podane do kawy w taki piękny, słoneczny dzień. Przepis na ciasto dodaję do Rabarbarowej Akcji.
1/2 szklanki masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 szklanki rabarbaru
Utrzeć
masło z cukrem na gładką masę, kolejno dodawać po jednym jajku, dobrze
ucierając po dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, kwaśną śmietanę i
dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól
i wymieszać aż składniki się połączą. Wysmarować masłem małą
tortownicę i przełożyć do formy połowę ciasta, rozprowadzić i wyrównać,
na to wyłożyć pokrojony rabarbar, przykryć resztą ciasta i wyrównać
powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C i
piec około 60 minut, po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem, czy
ciasto jest suche, w razie potrzeby piec dłużej.
Pięknie, kusząco, wspaniale! Uwielbiam rabarbar!
OdpowiedzUsuńAle fajne to ciasto. ! Uwielbiam rabarbar i wypieki z nim, mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Majanko, ciasto bardzo szybkie i leciutkie, polecam bardzo :)
Usuńuwielbiam rabarbarowe przysmaki:)))) zjadłabym sobie takie ciacho dzisiaj:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, podesłałabym, ale zniknęło zanim się obejrzałam :)
UsuńMniam, mniam, mniam;-))
OdpowiedzUsuńAniu, o tak mniam :)
UsuńRabarbar uwielbiam w kazdej postaci (no, moze oprocz kompotu), robilam kiedys podobne ciacho, ale ze sliwkami i bylo boskie, wiec wersja z rabarbarem na pewno tez taka jest!
OdpowiedzUsuńMaggie, doskonały pomysł na wykorzystanie innych sezonowych owoców :) Pozdrawiam
Usuńbardzo lubię ciasta z rabarbarem, bo są lekko kwaskowate i równoważą słodycz.
OdpowiedzUsuńWczoraj się właśnie zdziwiłam, że już się pojawił rabarbar, ale teraz już widzę na blogach że sezon w rozkwicie.
Pozdrawiam
Monika
Monika, jak tak się cieszę, że już jest, nasza domowa uprawa zawsze jest dla mnie zbyt mała, a cena sklepowa trochę poraża. Pozdrawiam
Usuńwszyscy szaleją z rabarbarem, a u mnie jeszcze nie ma! To sobie choć popatrzę na kwaskowe pyszności ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, wypatruj, już niedługo. Pozdrawiam
Usuńjaki dorodny rabarbar:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że dołączyłaś do akcji z pysznym ciastem.
Pozdrawiam ciepło!
Olcik, z największą przyjemnością :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam dodawać kwaśnej śmietany do ciast, stosuje ten trick również w cieście kruchym. Twoje rabarbarowe wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, faktycznie kwaśna śmietana dobrze się sprawdza w wypiekach :) Pozdrawiam
Usuń