środa, 2 maja 2012

ciasto z rabarbarem na kwaśnej śmietanie


Pyszne ciasto z rabarbarem na kwaśnej śmietanie doskonale smakuje podane do kawy w taki piękny, słoneczny dzień. Przepis na ciasto dodaję do Rabarbarowej Akcji.

 

1/2 szklanki masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 szklanki rabarbaru 

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, kolejno dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając po dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać aż składniki się połączą. Wysmarować masłem małą tortownicę i przełożyć do formy połowę ciasta, rozprowadzić i wyrównać, na to wyłożyć pokrojony rabarbar, przykryć resztą ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C i piec około 60 minut, po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche, w razie potrzeby piec dłużej.





17 komentarzy:

  1. Pięknie, kusząco, wspaniale! Uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne to ciasto. ! Uwielbiam rabarbar i wypieki z nim, mniam:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, ciasto bardzo szybkie i leciutkie, polecam bardzo :)

      Usuń
  3. uwielbiam rabarbarowe przysmaki:)))) zjadłabym sobie takie ciacho dzisiaj:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, podesłałabym, ale zniknęło zanim się obejrzałam :)

      Usuń
  4. Rabarbar uwielbiam w kazdej postaci (no, moze oprocz kompotu), robilam kiedys podobne ciacho, ale ze sliwkami i bylo boskie, wiec wersja z rabarbarem na pewno tez taka jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, doskonały pomysł na wykorzystanie innych sezonowych owoców :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. bardzo lubię ciasta z rabarbarem, bo są lekko kwaskowate i równoważą słodycz.
    Wczoraj się właśnie zdziwiłam, że już się pojawił rabarbar, ale teraz już widzę na blogach że sezon w rozkwicie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, jak tak się cieszę, że już jest, nasza domowa uprawa zawsze jest dla mnie zbyt mała, a cena sklepowa trochę poraża. Pozdrawiam

      Usuń
  6. wszyscy szaleją z rabarbarem, a u mnie jeszcze nie ma! To sobie choć popatrzę na kwaskowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, wypatruj, już niedługo. Pozdrawiam

      Usuń
  7. jaki dorodny rabarbar:)
    bardzo się cieszę, że dołączyłaś do akcji z pysznym ciastem.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcik, z największą przyjemnością :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Uwielbiam dodawać kwaśnej śmietany do ciast, stosuje ten trick również w cieście kruchym. Twoje rabarbarowe wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, faktycznie kwaśna śmietana dobrze się sprawdza w wypiekach :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect