Pyszny makaron z sosem na bazie zielonych szparagów, słodziutkich pomidorków koktajlowych, ostrej papryczki chili i grzybów shitake, podane ze świeżo startym parmezanem i szynką dojrzewającą. Przepis na pappardelle ze szparagami, grzybami shitake i szynką podpatrzony w programie "Bitchin'Kitchen".
400 g makaronu
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
500 g szparagów
5 grzybów shitake
1/2 papryczki chili
2 szklanki pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
50 g szynki dojrzewającej
parmezan
Makaron
ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. Rozgrzać
oliwę w rondlu, dorzucić zmiażdżony czosnek i smażyć, aż się zezłoci,
dodać szparagi pokrojone na pięciocentymetrowe kawałki, grzyby shitake
pokrojone na plasterki i posiekaną papryczkę chili i smażyć, aż warzywa
zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dorzucić do rondla pokrojone pomidorki i
doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Porządnie zamieszać i
pozwolić pomidorom puścić sok. Po 5 minutach dodać do rondla ugotowany
makaron i zamieszać, by aromaty się połączyły. Podawać z pokrojoną we
wstążki szynką i tartym parmezanem.
To może być naprawdę ciekawe połączenie. Z jednej strony szynka dojrzewająca i szparagi, a z drugiej azjatyckie grzyby shitake, pozornie z innej bajki. Interesujące...
OdpowiedzUsuńOlka, gwarantuję, że to połączenie jest przepyszne :) Pozdrawiam
UsuńGrzybki musiałabym odrzucić i Połówek byłby w siódmym niebie;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, bez grzybków też będzie smacznie :)
UsuńPyszności! A ja od dziś (he he) na diecie;-(
OdpowiedzUsuńAniu :(
UsuńZnowu kusisz pysznym, kolorowym makaronem:)
OdpowiedzUsuńMagda, skuś się koniecznie :)
Usuńciekawe połączenie te grzybki i szparagi - to musiało być pyszne:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, nam bardzo smakowało, tylko z papryczką przesadziłam, bo dałam całą :)
UsuńApetycznie skomponowane smaki, z wielką chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń(ale aktualnie cierpię i nie mogę gryźć!)
Burczymiwbrzuchu :(
UsuńGenialne połączenie. Takie dania mogę jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia, szkoda tylko że sezon szparagowy jest taki krótki. Pozdrawiam
UsuńWczoraj miałam coś bardzo podobnego, tylko, że bez grzybków. Porządne danie, szkoda tylko, że szparagi już się kończą.
OdpowiedzUsuńKatie, wielka szkoda, pozdrawiam
UsuńUwielbiam Twoje dania :) mniam!
OdpowiedzUsuńbuziaki! ;*
Sara, dziękuję :)
Usuń