codzienność

wtorek, 29 maja 2012

pappardelle ze szparagami, grzybami shitake i szynką


Pyszny makaron z sosem na bazie zielonych szparagów, słodziutkich pomidorków koktajlowych, ostrej papryczki chili i grzybów shitake, podane ze świeżo startym parmezanem i szynką dojrzewającą. Przepis na pappardelle ze szparagami, grzybami shitake i szynką podpatrzony w programie "Bitchin'Kitchen".


400 g makaronu
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
500 g szparagów
5 grzybów shitake
1/2 papryczki chili
2 szklanki pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
50 g szynki dojrzewającej
parmezan

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. Rozgrzać oliwę w rondlu, dorzucić zmiażdżony czosnek i smażyć, aż się zezłoci, dodać szparagi pokrojone na pięciocentymetrowe kawałki, grzyby shitake pokrojone na plasterki i posiekaną papryczkę chili i smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dorzucić do rondla pokrojone pomidorki i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Porządnie zamieszać i pozwolić pomidorom puścić sok. Po 5 minutach dodać do rondla ugotowany makaron i zamieszać, by aromaty się połączyły. Podawać z pokrojoną we wstążki szynką i tartym parmezanem.

18 komentarzy:

  1. To może być naprawdę ciekawe połączenie. Z jednej strony szynka dojrzewająca i szparagi, a z drugiej azjatyckie grzyby shitake, pozornie z innej bajki. Interesujące...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, gwarantuję, że to połączenie jest przepyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Grzybki musiałabym odrzucić i Połówek byłby w siódmym niebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, bez grzybków też będzie smacznie :)

      Usuń
  3. Pyszności! A ja od dziś (he he) na diecie;-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu kusisz pysznym, kolorowym makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie te grzybki i szparagi - to musiało być pyszne:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, nam bardzo smakowało, tylko z papryczką przesadziłam, bo dałam całą :)

      Usuń
  6. Apetycznie skomponowane smaki, z wielką chęcią bym spróbowała :)
    (ale aktualnie cierpię i nie mogę gryźć!)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne połączenie. Takie dania mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, szkoda tylko że sezon szparagowy jest taki krótki. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wczoraj miałam coś bardzo podobnego, tylko, że bez grzybków. Porządne danie, szkoda tylko, że szparagi już się kończą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Twoje dania :) mniam!

    buziaki! ;*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect