codzienność

sobota, 26 maja 2012

bułki ziemniaczane


Proste bułki na drożdżach z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Bułki mają miękki miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu. Bułki są bardzo sycące, a dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak. Przepis na bułki ziemniaczane pochodzi stąd, przepis dołączam do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika.


255 g ziemniaków
100 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej
45 g wody
1 łyżka oliwy 
10 g drożdży
1 łyżeczka soli

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na noc. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na około 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 250° C. Bułki naciąć z góry i wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190° C i piec kolejne 10 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30 minut do ostygnięcia.





21 komentarzy:

  1. Tapenda
    ...normalnie czujemy zapach...mniaaam:)
    Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, są rewelacyjne, to mój pierwszy wypiek z ziemniakami i jestem zadowolona :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mmm, pysznie wyglądają! Czuję jakby to śniadanko było obok mnie ;)
    Śliczne te kwiaty na ostatnim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, na śniadanie idealne. Miłego dnia!

      Usuń
  3. I do tego pewnie długo otrzymują świeżość....Kusisz mnie okrutnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotku, faktycznie dość długo są świeże, pozdrawiam

      Usuń
  4. heh, a my dzisiaj jedliśmy dwudniowy żytni chleb ze sklepu... taka świeża bułeczka byłaby o niebo lepsza!!!!:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja właśnie wyjęłam z piekarnika gorący chleb, szkoda, ze nie trafiłam na ten przepis wcześniej, bo właśnie wyjmowałabym bułki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, więc może się jeszcze skusisz :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. ciekawe składniki, muszę przyznać, że wygladają bardzo ale to bardzo kusząco:)



    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na chrypiące i zdrowe;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają zachęcająco:) Zapraszam do dodania bułeczek do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika, świetnie do nas pasują. Zasady na Durszlaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamo Alergika, z ogromną przyjemnością :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Cudne!
    Pysznie muszą smakować z wiejskim serem na przykład.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, z wiejskim serem, idealnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Wygladaja pieknie! ;*

    buziaki za b. ciekawy przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, też się cieszyłam, że trafiła mi się taka perełka :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Aniu, w takim razie polecam, bo ziemniaki gotowane zawsze się znajdą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect