Proste bułki na drożdżach z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Bułki mają miękki miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu. Bułki są bardzo sycące, a dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak. Przepis na bułki ziemniaczane pochodzi stąd, przepis dołączam do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika.
255 g ziemniaków
100 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej
45 g wody
1 łyżka oliwy
10 g drożdży
1 łyżeczka soli
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na noc. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na około 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 250° C. Bułki naciąć z góry i wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190° C i piec kolejne 10 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30 minut do ostygnięcia.
Tapenda
OdpowiedzUsuń...normalnie czujemy zapach...mniaaam:)
Pięknie wyglądają!
Ela, są rewelacyjne, to mój pierwszy wypiek z ziemniakami i jestem zadowolona :) Pozdrawiam
UsuńMmm, pysznie wyglądają! Czuję jakby to śniadanko było obok mnie ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne te kwiaty na ostatnim zdjęciu.
Majana, na śniadanie idealne. Miłego dnia!
UsuńI do tego pewnie długo otrzymują świeżość....Kusisz mnie okrutnie:)
OdpowiedzUsuńSzarlotku, faktycznie dość długo są świeże, pozdrawiam
Usuńheh, a my dzisiaj jedliśmy dwudniowy żytni chleb ze sklepu... taka świeża bułeczka byłaby o niebo lepsza!!!!:))))
OdpowiedzUsuńGosiu, domowe pieczywo :)
UsuńJa właśnie wyjęłam z piekarnika gorący chleb, szkoda, ze nie trafiłam na ten przepis wcześniej, bo właśnie wyjmowałabym bułki :D
OdpowiedzUsuńAgnieszko, więc może się jeszcze skusisz :) Pozdrawiam
Usuńciekawe składniki, muszę przyznać, że wygladają bardzo ale to bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Ola, skuś się koniecznie :)
UsuńWyglądają na chrypiące i zdrowe;-)
OdpowiedzUsuńAniu, zdrowe i sycące :) Pozdrawiam
UsuńWyglądają zachęcająco:) Zapraszam do dodania bułeczek do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika, świetnie do nas pasują. Zasady na Durszlaku.
OdpowiedzUsuńMamo Alergika, z ogromną przyjemnością :) Pozdrawiam
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńPysznie muszą smakować z wiejskim serem na przykład.
Amber, z wiejskim serem, idealnie :) Pozdrawiam
UsuńWygladaja pieknie! ;*
OdpowiedzUsuńbuziaki za b. ciekawy przepis ;-)
Sara, też się cieszyłam, że trafiła mi się taka perełka :) Pozdrawiam
UsuńAniu, w takim razie polecam, bo ziemniaki gotowane zawsze się znajdą :)
OdpowiedzUsuń