Mięciutkie i bardzo wilgotne z dodatkiem truskawek i posypką z mielonych migdałów. Z przepisu wychodzi około 15 pysznych babeczek. Babeczki z truskawkami i migdałami doskonale nadają się by zabrać je na piknik, więc przepis dodaję do akcji Czas na piknik 2012.
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki truskawek
50 g migdałów
W
misce wymieszać jajka z cukrem, dodać jogurt i olej, następnie dodać
przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenie i sodę i wszystko razem dobrze
wymieszać. Dodać truskawki pokrojone w kostkę i wymieszać. Formę do
muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać posiekanymi
migdałami. Wstawić do nagrzanego do 190º C piekarnika i piec około 25
minut. Podawać ostudzone.
marzą mi się od kilku dni takie owocowe mufinki:))) mmm... :))) miłej niedzieli:)
OdpowiedzUsuńGosiu, a mi Twoja truskawkowa tarta :) Kolorowych snów!
UsuńCudne babeczki! Porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńAmy, bardzo proszę :)
UsuńPiękności! Lubię dodatek migdałów w cieście.
OdpowiedzUsuńAniu, tutaj świetnie się spisują w roli kruszonki :)
UsuńIdealne na pikniczek
OdpowiedzUsuńDusia, doskonałe :)
Usuńz checia siegne po jedna czy dwie babeczki:)
OdpowiedzUsuńAga, będzie mi miło :)
UsuńTruskawki jeszcze przede mną. A takie połączenie to jest to.
OdpowiedzUsuńKarolino, fajnie, że już się pojawiają nasze polskie :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam babeczki z Twojego przepisu i wyszły genialne! :)
Rodzinka zachwycona, w szczególności synek - nie mógł przestać jeść ;)
Chciałabym umieścić ten przepis na moim blogu o potrawach dla dzieci - http://przepisykulinarnedladzieci.blogspot.com/ - chciałabym wiedzieć, czy nie masz nic przeciwko (oczywiście podam, że przepis pochodzi od Ciebie).
Pozdrawiam serdecznie :)
Katarzyna, bardzo proszę, cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam
Usuń