codzienność

środa, 23 maja 2012

kruszon z rabarbarem


Mocno kruche dwukolorowe, niesłodkie ciasto, kwaskowate rabarbarowe nadzienie i chrupiąca, słodka beza składa się na ulubione ciasto. Kruszon z rabarbarem według przepisu mojej Mamy dodaję do Rabarbarowej Akcji.

500 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g rabarbaru

Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, oliwę i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, zagnieść ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta białego oraz 2/3 ciasta ciemnego, całość ugnieść. Na warstwie ciasta ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar. 


5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubita pianę rozłożyć na warstwie rabarbarowej. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut.





18 komentarzy:

  1. Takie rodzinne przepisy mają największą wartość i do tego zawsze wspominamy je z sentymentem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, zgadzam się, sprawdzone i zawsze wychodzą :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Rzeczyscie Kochana u nas dzisiaj rabarbarowo ;-) uwielbiam takie kruche ciasta jak Twoje ;*

    sle wielkie lekko kwasnawe od rabarbaru buziaki, milego dnia! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na tak pyszne, że się nie można od niego oderwać. Koniecznie wypróbuję, bo lubię i rabarbar i kruche ciasto i bezę;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie, idealny z każdym kwaśnym owocem :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wspaniały! Znam go pod inną nazwą, ale to bez znaczenia, bo najważniejsze, że to przepyszne ciasto!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bo liczy się smak. Pozdrawiam słonecznie!

      Usuń
  5. a planuję robić podobne ciacho, też z dwukolorwą kruszonką i rabarbarem, nie wiem czy reszta będzie podobna, bo przepis z babcinego kajetu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też chyba znam to ciasto pod inną nazwą (która oczywiście wyleciała mi teraz z głowy, ale nie wyleciało mi, że bardzo je lubię - ze względu na kombinację smaków i faktur)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, widziałam podobne pod nazwą pleśniak albo skubaniec, u nas od zawsze kruszon :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Cudowne ciasto! Uwielbiam takie kruche ciasta. Mniam, chętnie je kiedyś zrobię:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, w takim razie w Twoim wykonaniu, wyjdzie rewelacyjnie! Pozdrawiam

      Usuń
  8. wygląda znakomicie, kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  9. No świetne to ciacho!
    Dziękuję za Twój udział w akcji:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect