niedziela, 1 stycznia 2012

orzeszki


Orzeszki to małe kruche ciastka w formie orzecha włoskiego, nadziewane dowolnym nadzieniem. Do upieczenia orzeszków niezbędna jest specjalna patelnia do pieczenia orzeszków na płycie gazowej bądź elektrycznej, spotkać też można elektryczne urządzenie do ich wypieku.

500 g mąki pszennej
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
sól
1 łyżeczka sody
5 kropli octu
250 ml śmietany

W misce utrzeć mikserem masło z cukrem, następnie dodać żółtka, szczyptę soli i nadal ucierać. Dodać mąkę i sodę skropioną octem oraz śmietanę i ucierać by uzyskać gładką masę. Patelnię do pieczenia orzeszków bardzo mocno rozgrzać i przetrzeć olejem. Z ciasta formować kuleczki wielkości laskowego orzecha i wypiekać połówki orzeszków przez kilka minut. Upieczone i ostudzone skorupki wypełnić dowolnym kremem i zlepiać po dwie sztuki, tak jak połówki włoskiego orzecha. 



16 komentarzy:

  1. łoj joj , jakie pyszności , mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują te orzeszki - widzę kochana, że pracowicie zaczynasz Nowy Rok na blogu:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodko :)
    Lubię orzeszki, ale denerwuje mnie ich robienia. Czasochłonne. Zwłaszcza, że nie posiadam patelni a małe foremeczki, które trzeba natłuszczać, podsypywać mąką, wylepiać ciastem... A kto mnie, może i sprawię sobie taką patelnię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są!
    Szczęśliwego Nowego Roku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alicjo, bardzo dziękuję, miło mi bardzo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. DarkAngelika, bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, może uda mi się spełnić jedno z postanowień :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Russkaya, foremka zdecydowanie ułatwia pracę, prezenty przecież mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, Tobie również wszystkiego co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. takie orzeszki to dla mnie smak pysznych wspomnień. lubię je piec z Mamą:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Asieja, o tak z mama najlepiej :) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sara, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, niech będzie natchnieniem do tworzenia pyszności i spełni wszystkie skryte marzenia :)
    Orzeszki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szarlotek, bardzo dziękuję i Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect