Ciasto o mocno migdałowym spodzie, z warstwą wiśniowego dżemu, a na wierzchu pyszna migdałowa warstwa. Przepis na ciasto wiśniowe z migdałami podpatrzony u Anny Olson, można upiec w kwadratowej formie i całkowicie ostudzone pokroić na podłużne wąskie kawałki, jak batoniki.
1/2 szklanki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 175° C i wyłożyć papierem do pieczenia niewielką foremkę. Utrzeć masło i cukier na kremową masę, dodać ekstrakt migdałowy oraz waniliowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały i sól. Dodać sypkie produkty do masy maślanej i zagnieść, aż w cieście będą wyczuwalne tylko niewielkie grudki. Przełożyć ciasto do foremki i rozłożyć płasko na dnie, ugniatając palcami. Piec placek przez 20 minut, aż krawędzie ciasta zbrązowieją. Ciasto ostudzić.
1 szklanka dżemu wiśniowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka mleka
1 szklanka płatków migdałowych
Zmieszać
dżem wiśniowy oraz cynamon i rozprowadzić na powierzchni ostudzonego
ciasta. Podgrzać cukier z mlekiem, aż cukier się rozpuści i zmieszać z
płatkami migdałowymi. Rozłożyć płatki na warstwie dżemu wiśniowego. Piec
przez 15 minut, aż płatki migdałowe staną się złociste. Ciasto kroić
całkowicie ostudzone.
toc to ciasto dla Ali:D ma wszystko co tak kocham, migdały , wiśnie i pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńAlunia, w takim razie kawałeczek specjalnie dla Ciebie! Uściski!
UsuńKamila , ja nie żartuję , ja chce naprawdę kawałek :D
Usuńale tak poważnie to chyba upiekę go wkrótce
Alunia, jeśli lubisz migdałowe słodkości to będziesz zadowolona. Jakbym teraz nadała kurierem to do południowej kawci może by doszło, daj mi tylko godzinę na upieczenie nowej porcji, bo po tej nie został nawet okruszek :)
UsuńWygląda przepysznie i elegancko.
OdpowiedzUsuńDaria Anna, bardzo mi miło :) Pozdrawiam
UsuńHmmm...wiśienki i migdały...niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńAngie, no właśnie te wisienki :)
UsuńWygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dziękuję!
Usuńwisienki i migdały... pychotka!
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
kachna, całkiem zgrany duet :)
UsuńJak ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKulinarne smaki, dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
Usuńwiśnie z migdałami to cudowne połączenie:))) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńGosiu, nie poprzestałam na jednym kawałku :)
UsuńJakie piękne! Wg mnie wspaniałe i z chęcią bym przyssała się do niego ;)
OdpowiedzUsuńMajana, ależ bardzo proszę, będzie mi miło :)
Usuńale fajna skorupka z wierzchu
OdpowiedzUsuńKaś, taka mocno migdałowa :)
UsuńWiśnie i migdały? Oj lubię to połączenie!
OdpowiedzUsuńFlusso, połączenie idealne, pozdrawiam
Usuń