czwartek, 19 stycznia 2012

ciasto wiśniowe z migdałami


Ciasto o mocno migdałowym spodzie, z warstwą wiśniowego dżemu, a na wierzchu pyszna migdałowa warstwa. Przepis na ciasto wiśniowe z migdałami podpatrzony u Anny Olson, można upiec w kwadratowej formie i całkowicie ostudzone pokroić na podłużne wąskie kawałki, jak batoniki.

1/2 szklanki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli

Rozgrzać piekarnik do 175° C i wyłożyć papierem do pieczenia niewielką foremkę. Utrzeć masło i cukier na kremową masę, dodać ekstrakt migdałowy oraz waniliowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały i sól. Dodać sypkie produkty do masy maślanej i zagnieść, aż w cieście będą wyczuwalne tylko niewielkie grudki. Przełożyć ciasto do foremki i rozłożyć płasko na dnie, ugniatając palcami. Piec placek przez 20 minut, aż krawędzie ciasta zbrązowieją. Ciasto ostudzić.


1 szklanka dżemu wiśniowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka mleka
1 szklanka płatków migdałowych

Zmieszać dżem wiśniowy oraz cynamon i rozprowadzić na powierzchni ostudzonego ciasta. Podgrzać cukier z mlekiem, aż cukier się rozpuści i zmieszać z płatkami migdałowymi. Rozłożyć płatki na warstwie dżemu wiśniowego. Piec przez 15 minut, aż płatki migdałowe staną się złociste. Ciasto kroić całkowicie ostudzone.

22 komentarze:

  1. toc to ciasto dla Ali:D ma wszystko co tak kocham, migdały , wiśnie i pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alunia, w takim razie kawałeczek specjalnie dla Ciebie! Uściski!

      Usuń
    2. Kamila , ja nie żartuję , ja chce naprawdę kawałek :D
      ale tak poważnie to chyba upiekę go wkrótce

      Usuń
    3. Alunia, jeśli lubisz migdałowe słodkości to będziesz zadowolona. Jakbym teraz nadała kurierem to do południowej kawci może by doszło, daj mi tylko godzinę na upieczenie nowej porcji, bo po tej nie został nawet okruszek :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria Anna, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Hmmm...wiśienki i migdały...niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, no właśnie te wisienki :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wisienki i migdały... pychotka!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kachna, całkiem zgrany duet :)

      Usuń
  6. Jak ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne smaki, dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

      Usuń
  7. wiśnie z migdałami to cudowne połączenie:))) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, nie poprzestałam na jednym kawałku :)

      Usuń
  8. Jakie piękne! Wg mnie wspaniałe i z chęcią bym przyssała się do niego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ależ bardzo proszę, będzie mi miło :)

      Usuń
  9. ale fajna skorupka z wierzchu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, taka mocno migdałowa :)

      Usuń
  10. Wiśnie i migdały? Oj lubię to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flusso, połączenie idealne, pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect