sobota, 14 stycznia 2012

meksykańska lazania


Meksykańska lazania to pomysł z książki Nigelli Lawson "Kuchnia przepisy z serca domu". W lazanii, zamiast warstw ciasta makaronowego użyto miękkie tortille, między nimi pomidor, czerwona papryka, cebula, chili, kukurydza i ser. 

1 łyżka oliwy czosnkowej
1 cebula pokrojona w kostkę
1 posiekana czerwona papryka
2 posiekane zielone papryki chili
1 /2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej kolendry
800 g krojonych pomidorów z puszki
800 g fasoli z puszki
500 g kukurydzy
250 g startego sera cheddar
8 sztuk tortilli

Rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę, paprykę i zielone chili. Posolić i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut, a kiedy składniki zmiękną, dodać kolendrę. Następnie dodać pomidory i wodę z płukania puszek. Zostawić na małym ogniu, aby sos się dusił około 15 minut. Fasolę i kukurydzę odsączyć i opłukać, wymieszać warzywa, dodać większość sera, resztę zostawić do posypania zapiekanki. Zacząć formować lazanię, nakładając mniej więcej jedną trzecią sosu na dno naczynia do zapiekania i rozsmarować po całym dnie. Następnie ułożyć warstwę z 2 tortilli, zakrywając cały sos. Nałożyć jedną trzecią mieszanki warzywno - serowej, na nią jedną czwartą pozostałego sosu i ponownie 2 tortille. Powtórzyć tę czynności z następną jedną trzecią mieszanki, dodając trochę więcej sosu przed ułożeniem kolejnych 2 tortilli. Na koniec wyłożyć resztę mieszanki, prawie cały sos i przykryć ostatnimi 2 tortillami. Wierzch posmarować resztą sosu i posypać. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C. Po upieczeniu odczekać 10 minut przed pokrojeniem. 

38 komentarzy:

  1. Wspaniale to wygląda. Takie dania mogę zaliczyć do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, przyznam, że ta zapiekanka bardzo przypadła mam do gustu, bo dobra rówież na zimno. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mega apetyczne i pomysłowe z plackami tortilla:) I bez mięsa :)Gdy znów mnie najdzie na lazanie to spróbuje właśnie z tortillą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izka, bardzo polecam, jeszcze kiedyś zrobię z mięsem mielonym. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Meksykańskie jedzenie to ja baaaaardzo lubię. Świetny pomysł na lasagne! :) Włosko - meksykański mariaż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, smaczny narodowy miks :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. ojej,chyba się zakochałam... ;)

      Usuń
  4. ile warstw elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, wszyscy lubią warstwy, powiedziałby osiołek, hihihi

      Usuń
  5. Dusia, u mnie trochę więcej niż w przepisie, bo naczynie było wyższe i mniejsze. Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada bosko! :) pyszna :) marzo takiej ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, marzenie szybkie do spełnienia :) Kolorowych snów!

      Usuń
  7. z każdą kolejną warstwą jest coraz lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne smaki, każda warstwa nieźle nadziana, czy wyżej tym smaczniej :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. robiłam, jest wyśmienita. nic tylko polecić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kas, miło, że potwierdzasz :)

      Usuń
  9. Strasznie chciałabym takiej spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue, wystarczy kilka składników, odrobina czasu i już :)

      Usuń
  10. olaboga lazania! wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MiK, polecam, inna wersja warta spróbowania :) Pozdrawiam Was!

      Usuń
  11. Ale pysznie wyglada,mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł.
    Muszę kiedyś spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, koniecznie, polecam :)

      Usuń
  13. Pyszne połączenie włosko- meksykańskie ;) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, danie jednoczące świat, hihihi

      Usuń
  14. Bardzo lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, wiem Wasz blog pełen świetnych smaków. Pozdrawiam

      Usuń
  15. cóż za przepiękny widok!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, miło mi bardzo, pozdrawiam

      Usuń
  16. też kilka razy zastanawiałam się nad przygotowaniem takiej lazanii, przeglądając "Kuchnię", czyli mówisz, że warto? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, lazania całkiem inna. Moim zdaniem warto ją spróbować, wiem że wrócę do tego przepisu, dodam jeszcze mięso mielone :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. no to zrobię w któryś weekend - i też chyba wybiorę wersję z mięskiem:)

      Usuń
    3. Gosiu, ciekawe jak wam będzie smakowało? Pozdrawiam

      Usuń
  17. Niesamowicie apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Flusso, dziękuję i miłego wieczoru życzę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect