codzienność

środa, 4 stycznia 2012

pasztet klasyczny


Pasztet według źródła to potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, soi lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami, często występuje jako konserwa. Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś przepis na najlepszy pasztet klasyczny, pachnący, o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku.


1600 g kurczaka
400 g wątróbki drobiowej
700 g podgardla bez skóry
4 cebule
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1 szklanka suszonych grzybów
sól
papryka mielona
pieprz ziołowy
1 jajko

Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kurczaka ugotować z warzywami i przyprawami jak rosół. W drugim garnku ugotować pokrojone w kostkę podgardle z grzybkami. Po około godzinie dodać wątróbkę i pokrojone na ćwiartki obrane cebule i całość gotować do miękkości. Przestudzonego kurczaka obrać z kości, odcedzić podgardle z grzybkami, wątróbką i cebulą. Wszystko zmielić razem z warzywami z rosołu oprócz pora. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, przyprawą warzywną, papryką mieloną, pieprzem ziołowym, dodać jajko, dobrze całość wymieszać. Masę włożyć do foremek keksowych i piec około 90 minut w temperaturze 180° C.

8 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe pasztety, ale jeszcze nigdy nie miałam okazji robić ich sama! twój wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takżed wszystkiego najlepszego i najpyszniejszego w Nowym Roku!!!
    A pasztet wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O,jak pysznie! Taki domowy pasztet to jest coś wspaniałego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy1/04/2012

    NIE LUBIĘ PASZTETU.!
    Będzie mi miło jak wpadniesz do mnie.
    p.s przepraszam ,że piszę będzie... ale chce aby mój blog był popularny..
    Obiecuję że potem dodam normalny komentarz;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, może się więc skusisz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Angie, dziękuję Ci bardzo za życzenia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana, według subiektywnej oceny, ten jest najlepszy jaki znam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Style Of Life, w takim razie, życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect