wtorek, 10 stycznia 2012

ciasteczka z sezamem i pestkami dyni


Zdrowe i smaczne ciastka z pestkami dyni i ziarnem sezamu, z dodatkiem miodu i soku z pomarańczy. Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni to przepis z programu Anny Olson  "Sezon na świeżość".

1 szklanka cukru
1 szklanka pestek dyni
3/4 szklanki ziarna sezamu
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu 
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki oleju roślinnego

Rozgrzać piekarnik do 190° C, a kwadratową blachę o boku długości około 23 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać cukier, pestki dyni, nasiona sezamu i mąkę, w osobnej misce wymieszać miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej, a następnie dodać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię wilgotnymi palcami. Piec około 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a na brzegach zacznie się pienić. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić, aż zupełnie ostygnie przed pokrojeniem ciasta na kwadratowe porcje.

34 komentarze:

  1. Genialne są te ciasteczka! A jak dużą formę mam użyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. ta zawartośc to chrupania jest cudna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinnko, już dopisałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne , takie do patrzenia , robienia i jedzenia .Kamila, perełkę wyszukałaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak jakiś palcek ryżowo-szpinakowy zapiekany z serem:) A yu niespodzianka... na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo superowy przepis to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chrupiace pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności....

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! Pyszne i zdrowe ciacha, to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysł na zdrową przekąskę:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za sezamem, ale przyznam, że ciasteczka wyglądają efektownie :) Od razu skojarzyły mi się egipskie słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  12. schrupalabym sobie i to nie jedno takie ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Alicjo, jesteś bardzo miła :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  14. Angie, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Izka, no raczej, hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  16. Curunia, zgadzam się całkowicie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowe wypieki, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Slyvvia, i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kulinarne smaki, dobrze powiedziane :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Majana, zgadza się :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu, do podjadania bez wyrzutów sumienie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bazylia, ja bardzo lubię sezam, ale przecież można go pominąć :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aga, chrupie się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeszcze szklanka mleka do tego i mam wszystko czego mi potrzeba na lepszy humor :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kermeet, mleko wskazane :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kamilko, Anny Olson nie znam, bo nie mam kuchni tv - niektórzy mówią, że powinnam żałować, ale i tak nie miałabym czasu na oglądanie, bo u mnie deficyt tego czasu nawet na przebywanie w domu... - ciasteczka jednak takie, jak te twoje bardzo lubię, bo lubię chrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dla mnie rewelacja i jak tylko odnajdę sezam który gdzieś upchnęłam przed żarłokami i teraz usilnie rozmyślam w co go opakowałam,że nie mogę go znaleźć to je wykonam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ewelajna, doba mogłaby być dłuższa. Anne lubię oglądać, niestety rzadko z braku czasu, jej przepisy biorę w ciemno, co widać po ilości na blogu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Beatko, sezam psikusa Tobie robi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect