Lekka sałatka z szynką, koprem włoskim i selerem polana dresingiem na bazie oliwy, miodu oraz gruszkowego octu balsamicznego powstałego z mieszanki octu winnego z zagęszczonego moszczu winogron oraz moszczu gruszek. Zachwyca on przepięknym zapachem dojrzałych winogron jak i swą wyrazistą barwą i jedwabistym smakiem, wystarczy kilka kropli aby udoskonalić smak tej sałatki.
4 łodygi selera naciowego
1 koper włoski
1 koper włoski
100 g dojrzewającej szynki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego gruszkowego
Na talerzu ułożyć plasterki szynki, rozłożyć pokrojony na drobno koper włoski oraz seler naciowy. W misce wymieszać miód, oliwę i ocet, doprawić solą i pieprzem i skropić składniki sałatki.
Rzeczywiście lekka a do tego pełna witamin. Za smakiem kopru włoskiego nie przepadam, natomiast reszta - drobno pokrojony seler naciowy, ta szynka i ocet balsamiczny gruszkowy! kierują mój wzrok w stronę kuchni myśląc co by tu schrupać na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka. Lubię takie kolacje.
OdpowiedzUsuńIzka, bardzo lubię koper, można z niego stworzyć wiele smakołyków, niestety jest z nim tak, ze albo się go lubi albo nie :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, kompozycja pełna dobrych witamin :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Bardzo podoba mi się tak propozycja. Chętnie bym skosztowała tej sałatki;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Smakowita sałatka:)
OdpowiedzUsuńpięknie się wszystko razem komponuje:)
OdpowiedzUsuńO,jaka fajna! Bardzo mi się podoba.Zdrowa, lekka i pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Kachna, jeśli lubisz te składniki to w tej sałatce doskonale smakują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMagda, warto, jest zdrowa i smaczna! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDusia, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMaugustyna i do tego bardzo smacznie :) Śliczne zdjęcie profilowe, pozdrawiam Cię serdecznie!
OdpowiedzUsuńMajana, świetnie to ujęłaś :)
OdpowiedzUsuń