50 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku
50 ml śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku
50 ml śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojony boczek, dołożyć drobno posiekany czosnek, dalej smażyć. Dorzucić szpinak, jeszcze chwilkę smażyć, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
bagietka
jajka przepiórcze
masło
oliwa truflowa
szczypiorek
sól
pieprz
Bagietkę
pokroić i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut, aż
pieczywo się zrumieni i będzie chrupiące. Na patelni rozgrzać masło i
wybijać pojedynczo jajka przepiórcze, zrobić jajko sadzone, które
następnie położyć na grzance. Całość skropić oliwą truflową i posyp
posiekanym szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem. Grzanki podawać ze
szpinakiem.
cudowne śniadanie! żałuję że dziś 0 6 rano nie miałam tych składników pod ręką...
OdpowiedzUsuńGosiu, Twoje też przypadło mi do gustu. Pozdrawiam
UsuńZgadzam sie! Pychotowe sniadnko - krolewskie! :)
OdpowiedzUsuńbuzka ;*
Sara, może być królewskie u myszy, hihihi
UsuńLubię takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńTusia, bardzo mi miło :) Pozdrawiam
UsuńMmm, smakowite to jajko ! I zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo i miło tak zacząć dzień wolny od pracy :)
UsuńWygląda fantastycznie! Intensywne kolory, świetne smaki. Nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńLovelykate, kolory bardzo zachęcają, szczególnie jeśli za oknem szaro :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie dania, grzanka, jajko i cudne połączenie szpinaku z oliwą truflową, śniadanie/przekąska - marzenie :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, faktycznie jako przekąska o każdej porze świetnie się sprawdzi :)
UsuńWygląda super :) Zjem takie pewnie najszybciej w łikend ale już nie mogę się doczekać :D
OdpowiedzUsuńPrzecinkowa, polecam a taki razie :) Pozdrawiam
UsuńWygląda super, podoba mi się takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńKermeet, naprawdę świetnie smakuje :) Pozdrawiam
Usuń