Soczysta polędwica podana z sosem na bazie soku z granatów i bulionu z dodatkiem koncentratu pomidorowego, oraz rodzynek i suszonej żurawiny. Polędwica indycza z rodzynkami i sosem z granatów, doskonale smakuje z kaszą kuskus i surówką.
1 polędwica indycza
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki soku z granatów
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka rodzynek
3 łyżki suszonych żurawin
Z polędwicy usunąć tłuszcz i pokroić w poprzek włókien na kawałki grubości 2 centymetrów. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, kawałki indyka posypać solą i pieprzem. Ułożyć na patelni pojedynczą warstwę mięsa i smażyć na z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć kawałki na talerz i wstawić do ciepłego piekarnika. Wlać na patelnię sok z granatów i bulion, doprowadzić do wrzenia, dodać ketchup, rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszać i gotować, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Ułożyć mięso na talerzu i polać sosem.
ten owocowy sos mnie bardzo zaciekawił.
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńŻurawina i granat... pycha :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszy obiadek!:)
OdpowiedzUsuńintrygujący ten sos granatowy:) lubię takie owocowe dodatki do mięs:)
OdpowiedzUsuńSos z rodzynek?
OdpowiedzUsuńPoproszę! :)
Asieja, mam nadzieję, że na tyle, że zechcesz spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dziękuję ci bardzo :)
OdpowiedzUsuńKasia, to zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo :)
OdpowiedzUsuńGosiu, lubię owocowe mięsa :)
OdpowiedzUsuńSue, bardzo proszę :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Bardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńKachna, takie zestawienie jest naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńSzarlotek, bardzo dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten sos :)
OdpowiedzUsuńKermeet, gwarantuje, że też smaczny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń