wtorek, 24 stycznia 2012

ryba z sosem z granatów i musem selerowym


Ryba z sosem z granatów i musem selerowym to idealna propozycja na obiad lub kolację. Sos z granatów z dodatkiem papryczki chili oraz wina Marsala jest doskonałym dodatkiem do ryby, wspaniale podkreśla jej smak. Mus selerowy podany na warzywach jest ciekawym uzupełnieniem posiłku. 

500 g filetu białej ryby
ziarenka z 1/2 granatu
1/4 szklanki soku z granatów
klarowane masło ghee
1/4 szklanki wina Marsala
1/2 papryczki chili
sól
cukier
pieprz
przyprawa warzywna

Rybę umyć, osuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną, a następnie ugotować na parze. Między czasie przygotować sos z granatów. Granat obrać i jego kulki przesmażyć na 2 łyżkach masła, dodać posiekaną drobno papryczkę chili, sok z granatów i wino, całość gotować, zredukują objętość o połowę. Następnie dodawać płatki chłodzonego masła, które zagęszczą nam sos. Sos doprawić do smaku solą i cukrem.

Delikatny i smaczny mus selerowy, podany na podsmażonych warzywach.

500 g selera naciowego
250 ml wywaru drobiowego
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany
sól
pieprz
cukier

Seler oczyścić z włókien, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć selera, zalać wywarem i gotować do miękkości około 25 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować, przetrzeć przez sito, wstawić ponownie na ogień, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i śmietaną.

2 marchewki
1 por 
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Warzywa umyć, obrać i pokroić na zapałkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i chwilę smażyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z musem selerowym.

12 komentarzy:

  1. Sosik musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, polecam nie tylko do ryb. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszny musi być taki sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, jest rzeczywiście bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu na ten sos. Zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, bardzo proszę i pozdrawiam

      Usuń
  4. Mmm, ale to fajne jedzonko! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi bardzo apetycznie, ten sos z granatów musi być pyszny. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, całość smakuje doskonale, a sos polecam nie tylko do ryb :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. pyszny i kolorowy obiad:) to coś dla mnie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, faktycznie w Twoich kolorach :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect