Sos z wołowiny i kiszonego ogórka, to stary rodzinny przepis na smaczny obiad. Sos zrobiony jest na bazie gotowanej wołowiny, najlepiej nadaje się do tego szponder, który zawiera więcej tłuszczu i włókien i jest polecany przede wszystkim do gotowania rosołu i wywarów lub do potraw mielonych. Do sosu można wykorzystać wcześniej ugotowaną przy innej okazji wołowinę w rosole, do tego kilka kiszonych ogórków, cebula i pyszny obiad gotowy.
500 g gotowanego szpondru
5 kiszonych ogórków
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać wołowinę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki, całość chwilę trzymać na ogniu by smaki się połączyły. Mąkę rozrobić z wodą i zaklepać powstały na patelni sos, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
Czasami robię taki sosik... pychota :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i tradycyjnie. Też tak czasem lubię!
OdpowiedzUsuńKamilo ;* Ty jak zwykle czarujesz swoimi daniami :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ze ostatnio troche zaniedbuje odwiedziny ale tone w ksiazkach ;(
buziaki ;*
pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Nie raz jadłam w domu taki sosik z pysznymi domowymi ogórkami, lekko rozgotowane ziemniaczki, rozpadające się mięsko.. Ślinotok;)pychota!
OdpowiedzUsuńForum kulinarne, to wiesz o czym mówię :)
OdpowiedzUsuńMagda, lubię wracać do dawnych smaków :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, jesteś bardzo miła. Życzę powodzenia na sesji :)
OdpowiedzUsuńKachna, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńIzka, domowe jedzonko i jego smak :)
OdpowiedzUsuńFajne, bardzo lubię dodawać ogórka kiszonego albo paprykę marynowaną do takich potraw, niestety moja żona nie lubi :( pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKermeet, może jeszcze da się przekonać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń