codzienność

wtorek, 3 stycznia 2012

włoskie ciasto z polenty i ricotty


Ciasto z polenty i ricotty ma wyjątkowy smak, a dodatkowo zawiera daktyle aromatyzowane likierem migdałowym oraz orzechy pecan. Włoskie ciasto z polenty i ricotty to przepis z programu Delia Smith.


200 g polenty
200 g mąki pszennej 
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
230 g cukru
250 g ricotty
100 g masła
200 ml wody
150 g daktyli
3 łyżki Amaretto
50 g orzechów pecan
cukier trzcinowy

Do miski przesiać polentę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dorzucić też to, co zostanie w sitku po przesianiu polenty. Dodać cukier, ricottę, roztopione masło i wodę. Miksować wszystko razem na gładką masę i dodać daktyle, namoczone w likierze i drobno posiekane oraz uprażone i posiekane orzechy pecan i wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy, posypać powierzchnię trzcinowym cukrem i piec przez godzinę i 45 minut do dwóch godzin w 160° C.

18 komentarzy:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam. Wspaniale wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda :))) musi być pyszne!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można dostać łaskotania kubków smakowych od czytania samej nazwy :D
    Ciacho mistrza!

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się ciekawie, ja też bym z chęcią wzięła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota!
    Podobne piecze moja Koleżanka Flavia.
    Zawsze zjadam kilka porcji.
    Może u Ciebie jeszcze coś zostało...

    OdpowiedzUsuń
  7. Włoskie ciasta są świetne! To prezentuje się bardzo smakowicie, bogate:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Slyvvia,w takim razie bardzo zachęcam, warto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kachna, jest i to bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, kawałeczek specjalnie dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sue, jesteś bardzo miła, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, poczęstuj się choć wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Amber, ależ oczywiście, dla Ciebie się zawsze znajdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyna, bardzo dziękuję, mnie te dodatki bardzo zachęciły :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna propozycja. fajną ma strukturę, taką nietypową dla ciast

    OdpowiedzUsuń
  16. Kaś, jest zdecydowanie inne, od pozostałych jakie piekłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. aaaaj jakie super ciacho , a ta polenta i ricotta działa jak magnes :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Alicjo, to miło :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect