codzienność

czwartek, 26 stycznia 2012

makaron z wołowiną i suszonymi pomidorami


Powolnie duszony mostek wołowy i naturalne duże, mięsiste kawałki czerwonych pomidorów suszonych na słońcu, to wszystko w otoczeniu wytrawnego czerwonego wina i przypraw. Danie to idealnie smakuje serwowane z makaronem i tartym parmezanem oraz bazylią. Caserecci to rustykalne walcowate rurki makaronu dostępne we włoskich sklepach, w razie potrzeby świetnie sprawdza się też makaron rigatoni. Makaron z wołowiną i suszonymi pomidorami podpatrzony u Donny Hay.

500 g wołowego mostku
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 ml czerwonego wytrawnego wina
125 ml bulionu wołowego
60 ml wody
100 g suszonych pomidorów  
1 liść laurowy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru pudru  
makaron
sól
pieprz  
liście bazylii  
parmezan

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Wołowinę pokroić na plastry i obtoczyć w mące, strząsnąć nadmiar. W garnku do zapiekania rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie na dużym ogniu podsmażyć na rumiano mięso z każdej ze stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pozostały olej, grubo posiekaną cebulę, obrany czosnek i gotować przez kilka minut, aż zmiękną. Wlać wino i zeskrobać wszystko z dna garnka, gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać bulion, wodę, pomidory, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, cukier i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać mięso, garnek przykryć i wstawić do piekarnika, całość piec przez około 2 godziny. W międzyczasie sprawdzić, czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu, jeśli nie, dolać bulionu. Wołowinę wyciągnąć z garnka, mięso postrzępić za pomocą dwóch widelców na kawałki, na powrót dodać do sosu, i mieszać aż się składniki połączą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzony makaron podawać z sosem mięsnym, posypany świeżo startym parmezanem i z listkami bazylii.

12 komentarzy:

  1. Pychota...uwielbiam mięso w otoczeniu pomidorów! Rewelka jak zwykle!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, "wołowo" dziś u nas, hihihihi, pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. MMm smaczny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. suszone pomidory <3!

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorek ma obłędny to mięsko, i do tego suszone pomidory - to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, te Twoje letnie przywiezione z prezencie ... to dopiero by był smak :)

      Usuń
  6. Nie jem zbyt wiele mięsa, ale długo duszoną wołowinę uwielbiam:)
    Do tego makaron...pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, ta propozycja jest wspaniała smakowo :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect