codzienność

wtorek, 30 grudnia 2014

paszteciki z ciasta youfka z kapustą i grzybami


Chrupiące paszteciki z ciasta youfka z nadzieniem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz suszonych mieszanych grzybów. Ciasto youfka to cienkie płaty ciasta doskonałe do przygotowania nie tylko bliskowschodnich dań. Paszteciki z ciasta youfka z kapustą i grzybami doskonale smakują podane do barszczu w sylwestrową noc.


500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz 

Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

12 trójkątów ciasta youfka
masło
sezam 

Trójkąty ciasta delikatnie smarować roztopionym masłem, na brzegu nałożyć farsz i zawijać w pakieciki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać paszteciki posmarowane masłem i posypane sezamem. Paszteciki piec w temperaturze 180° C przez około 30 minut, aż będą złociste i chrupiące. 

5 komentarzy:

  1. Rozumiem, że to ciasto można gdzieś kupić. Mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosianka, tak można, podlinkowałam nawet gdzie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przyda się to podlinkowanie;-)) Chętnie wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne , Kamilka Szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect