poniedziałek, 6 stycznia 2014

wieniec Trzech Króli

 
W święto Trzech Króli, które kończy okres bożonarodzeniowy, warto powrócić do staropolskiego zwyczaju, związanego z obchodami święta i upiec drożdżowe ciasto na Trzech Króli. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i hiszpańskojęzycznych krajach południowoamerykańskich na święto Trzech Króli, wypieka się placek rosca de Reyes. Ma on formę wieńca ozdobionego kandyzowanymi owocami, symbolizującymi drogie kamienie, co przypomina królewską koronę. Przepyszny drożdżowy wieniec Trzech Króli inspirowany tym przepisem, jest wypełniony suszoną żurawiną, migdałami oraz kandyzowanymi wiśniami i polany lukrem z dodatkiem ajerkoniaku.
 

1 szklanka suszonej żurawiny
3 łyżki likieru migdałowego
50 g masła
1/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki migdałów
3 łyżki cukru
skórka z 1 pomarańczy
 

W misce wymieszać suszoną żurawinę z likierem migdałowym, zostawić do wchłonięcia. Dodać posiekane migdały, skórkę startą z pomarańczy, miękkie masło, cukier oraz mąkę i wszystko razem wymieszać.  


1 szklanka mleka
30 g drożdży
3 łyżki cukru
90 g masła
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
skórka z 1 cytryny
600 g mąki pszennej 
50 g wiśni kandyzowanych 

Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Dodać jajka, mąkę, miękkie masła oraz sól, skórkę z cytryny i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim rozłożyć nadzienie zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać wiśnie. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º  C i piec go na złoto, przez około 25 minut. 


1 szklanka cukru pudru
4 łyżki ajerkoniaku 

Cukier puder wymieszać z ajerkoniakiem i gotowym lukrem posmarować wieniec.  

16 komentarzy:

  1. chętnie spróbowałabym spoooorego kawałka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A matko , o Karolino, oj ja chcę takie ciasto , pięknie wygląda ,a skład klękajcie narody

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny!
    Piekłam co roku,jednak w tym postanowiłam odpocząć od słodkości po długim okresie świątecznym...

    OdpowiedzUsuń
  4. IDEALNY!!! Chętnie przyłączymy się do degustacji:):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie się prezentuje :) U mnie dziś również ciasto Trzech Króli, tylko z trochę innego regionu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny wieniec! No i pyszny na pewno też ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekny wieniec Kamilo! Nie dosc, ze ta warstwa migdalowa, to jeszcze ajerkoniak! Przepadlam z kretesem... :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowity! wielkie wooooww:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna tradycja, szkoda tylko, że u nas w domu takiej nie było:-) Cudwony Twój wypiek Kamilko:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego jeszcze nie pieklam, wiec chyba bedzie do upieczenia w nastepnym roku ;) U nas zadnych takich wypiekow na Trzech Kroli sie nie praktykuje. Szkoda a moze i dobrze bo juz wypieki karnawalowe czekaja.... A te to dopiero....!

    OdpowiedzUsuń
  11. Może i ja za słodyczami nie przepadam,
    ale drożdżowemu z takimi dodatkami oprzeć bym się nie mogła:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzieło sztuki. Coś przepięknego. Zjadłabym kawałeczek w tym momencie :-)

    PS. Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie "Gotuj z limonkowym". Więcej informacji tutaj:
    http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam! wyszedł przepyszny:) dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect