piątek, 31 stycznia 2014

chleb żytni delikatesowy


Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Ten klasyczny chleb żytni delikatesowy upieczony na podstawie przepisu Jeffreya Hamelman.


136 g mąki żytniej
108 g wody
6 g zakwasu

 
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


cały zaczyn
772 g mąki pszennej chlebowej
136 g mąki żytniej
599 g wody 
17 g soli
5 g drożdży instant

Zaczyn wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i piec w rozgrzanym do 240° C piekarniku przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 230° C i dopiekać jeszcze przez około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu. 

12 komentarzy:

  1. Wg Jeffreya Hamelmana to wiadomo, że dobry przepis i jeszcze jak się bardzo dobra piekarka Kamilka zabierze za pieczenie to Alcia oczy ma czym napajać, bochen jak tralala.
    Przepiękny ma się rozumieć i bochen i miąższ, cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, Hamelman to mistrz, bezdyskusyjny! Co do moich umiejętności, to dużo jeszcze mi brakuje :) Ale chlebek rzeczywiście polecam. Miłego!

      Usuń
  2. Jakiż on dostojny...:-) Zabieram się za śniadanie, bo normalnie zaczęło mi burczeć w brzuchu;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się odciska ten kosz na chlebie! fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pan Bochen prezentuje się wspaniale!
    I ten wzór z koszyka,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila, ty juz mnie nie wnerwiaj ;) ja jeszcze nawet się nie zorganizowałam, a ty już upiekłaś przez ten czas 10 chlebów. Brrrrr

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ok, dam sobie na wstrzymanie hihihi Miłego dnia!

      Usuń
  6. Czy mogę go piec w blaszce,jak długo wtedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, tak spokojnie, czas pieczenia identyczny jak w przepisie :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Czy można zmniejszyć temperaturę pieczenia początkową do 230 ,piekłam ten chlebek w foremkach a teraz chcę spróbować na blaszce,moja mata na blachę wytrzymuje do 230 stopni, czy po 15 min zmniejszyć do 220?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, myślę, że tak może być i chlebek też się wspaniale upiecze. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect