sobota, 4 stycznia 2014

strucla makowo - żurawinowa


Strucla makowo - żurawinowa jest  bardzo szybka do przygotowania, wystarczy kilka arkuszy ciasta filo, dobra masa makowa, żurawina i masło. To pyszne ciasto z przepisu Anny Olson smakuje na ciepło i zimno. 
 
2 szklanki masy makowej
2 1/2 szklanki żurawiny
1/4 szklanki miodu
1 laska wanilii
10 arkuszy ciasta filo
50 g masła


W misce wymieszać żurawinę z miodem oraz ziarenkami z laski wanilii. Na blacie rozłożyć warstwę ciasta filo i posmarować ją cienką warstewką roztopionego masła. Powtórzyć tę czynności z kolejnymi warstwami, układając je jedną na drugiej. Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta nałożyć makowe nadzienie, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Na makową masę przełożyć żurawinę. Zawinąć do góry krótsze boki ciasta i ostrożnie zwinąć struclę, zaczynając od strony z nadzieniem. Ułożyć struclę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia krawędzią ciasta do dołu. Struclę posmarować stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º na około 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć struclę przynajmniej na 15 minut do ostygnięcia. Kroić na ukośne plastry, podawać na ciepło lub zimno.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, takie świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej , to właściwie sam mak i żurawina , świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo świąteczna ta Twoja tarta :) Ciekawi mnie połączenie maku z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam ciasto filo :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Ee, chyba wolę sam mak - nie lubię w makowcach żadnych rodzynek, pewnie żurawina też nie pasowałaby mi;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy to nie jest strudel? Strucle to chyba drożdżowe :)
    połączenie smaków niezawodne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marianna, ale z makiem. Przepis ani nazwa nie moja, więc pewnie najbezpieczniej byłoby napisać zawijaniec :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Mniam, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect