piątek, 17 stycznia 2014

zupa orientalna


Pyszna, bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Zupa orientalna przygotowana według przepisu podanego na opakowaniu ryżu jaśminowego.


100 g ryżu jaśminowego
1 pierś z kurczaka
1 marchew
1 papryka czerwona
1/2 pora
1 czerwona cebula
50 g grzybów mun
kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1000 ml bulionu
olej do smażenia
sól
pieprz

Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Kurczaka pokroić w paski, grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut, a następnie pokroić je w cienkie paski. Marchew obrać i pokroić w słupki.  Por i cebulę pokroić w cienkie krążki, paprykę pokroić w paski. Korzeń imbiru zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucić kawałki kurczaka i smażyć przez chwilę, pod koniec dodać sos sojowy. W innym naczyniu podsmażyć przez chwilę warzywa wraz z imbirem. Do gotującego się bulionu dodać usmażonego kurczaka, warzywa i grzyby, po czym gotować około 10 minut. Doprawić do smaku i podawać z ryżem.

7 komentarzy:

  1. Ta zupa do mnie przemawia :) kocham takie smaki, zwlaszcza kiedy na taka pogoda.
    Miłego dnia;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba.
    O dziwo zupy orientalne bardziej lubię zimą.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki błąd popełniam tak rzadko ostatnio tu zaglądając :) A. byłby zachwycony takim obiadem

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieskomplikowana, skladniki tez latwo dostepne ( no moze-w moim przypadku - o grzybki mun ciezko bedzie). Przepis do zrobienia-juz zapisuje !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka pyszna:-) Chyba muszę zrobic niedługo, bo lubię takie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też czasem wykorzystuję przepisy z opakowań :-) Jeden taki na ciasto jest ze mną już od ponad dwudziestu lat, chyba muszę o nim opowiedzieć przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda, chętnie bym taka zupkę wciągnęła.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect