wtorek, 21 stycznia 2014

Florentynki bakaliowe


Florentynki bakaliowe to pyszne małe, zdrowe ciasteczka.

1/2 szklanki suszonych wiśni
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki rodzynek
4 suszone brzoskwinie
2 łyżki pistacji
150 g masła
7 łyżek cukru
2 łyżki śmietany kremówki


W misce wymieszać drobno posiekane bakalie i orzechy. Roztopić masło, dosypać cukier i gotować na małym ogniu mieszając, aż powstanie gładka masa, doprowadzić do wrzenia. Masę dodać do bakali i wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Całość postawić na 5 minut do ostygnięcia. Ciasteczka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach, lekko docisnąć. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175° C, piec prze 5 minut, wyjąć z piekarnika i gdy florentynki są gorące, nadać im kształt okrągłą foremką do ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na 3 minuty. Ciasteczka ostudzić przed zdjęciem z formy.
 

5 komentarzy:

  1. Właściwie to same bakalie zlepione innymi składnikami, nie dość ,że pyszne(no bo jak inaczej?) to ślicznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacha:) kocham takie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też czasem robię, wg bardzo podobnego przepisu, tylko wykładam je bezpośrednio na posmarowaną blachę a nie na papier do pieczenia. Jak kiedyś użyłam papieru, to nie mogłam okleić florentynek od niego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czegoś takiego szukałam:-) wyglądają wyśmienicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam florentynek. Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect