codzienność

wtorek, 28 stycznia 2014

doughnut


Pyszne mini pączki z dziurką, posypane cukrem pudrem. Ciasto z tego przepisu jest rzadkie i dostosowane do pieczenia pączków w specjalnej maszynce, najlepiej je porcjować przy pomocy worka cukierniczego. Doughnut z przepisu Ani wychodzą puszyste i bardzo kształtne. 


200 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
170 ml mleka
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder 


Do miski wsypać suche składniki, dodać mleko, rozbełtane jajko, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy i wszystko razem dobrze wymieszać. 


Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i napełnić ciastem otwory w formie. Pączki piec przez około 3 minuty. Ciepłe posypać cukrem pudrem.



15 komentarzy:

  1. Jakie świetne
    Kamilka, ty masz takie urządzenie jak gofrownicy tyle ,że do tych pączków tak?A w takiej blaszce jak muffiny tyle ,że do tych pączków (w Lidlu kiedyś kupiłam i leży) wyszłoby ,ale to by trzeba piec w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, myślę, że by wyszły tylko ciasto musiałoby być bardziej gęste i w piekarniku trochę dłużej pieczone :) Buziaki!

      Usuń
    2. bo chyba z 3 lata temu kupiłam i leży bo nie wiem co tam piec :D Myślisz,ze mniej mleka jednak dać , tak?

      Usuń
    3. Aluś, mniej mleka albo więcej maki, to zależy ile chcesz pączków upiec, i formę bym jeszcze posmarowała masłem. Mam nadzieję, że Ci wyjdą i się pochwalisz nimi :)

      Usuń
    4. Pewnie w weekend zaryzykuje

      Usuń
  2. cudne, dobrze, że nie smażone w tłuszczu głębokim, takie jak te wolę. :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. ale obłędne:) mniammm zjadłabym takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Kamilko! Zaszalalaś :) wygladaja cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładniaste:)
    Wyglądają na bardzo puszyste!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy1/28/2014

    Podoba mi się ten przepis, nie trzeba ich smażyć w głębokim tłuszczu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyszły te oponki. Zapowiadają się przepyszniasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamila, jakie one są śliczne! Masz talent, no piękne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, takie cukrem pudrem uwielbiam:-) wyglądają cudnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ślinka cieknie po nogach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły bardzo kształtne i ładne :) Są bardzo popularne w Hiszpanii ,najbardziej lubię te w polewie czekoladowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect