sobota, 24 grudnia 2011

wigilijne śledzie


Śledź, król polskiego morza i naszej kuchni, króluje podczas wigilijnej kolacji. Jest bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów.


Śledzie po kaszubsku, to matiasy marynowane z sosie z dodatkiem cebuli, koncentratu pomidorowego oraz rodzynek.

6 filetów śledziowych
3 cebule
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g rodzynek
sól
pieprz
 
Wymoczone w wodzie z dodatkiem mleka filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody i dusić około 3 minut. Dodać rodzynki i doprawić do smaku solą i pierzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Kawałki filetów przekładać zimną zalewą. Najlepiej smakują po 2 dniach.


Przepis na pyszne śledzie korzenne z daktylami pochodzi Kuchni Pełnej Smaku, w których aromat przypraw świetnie komponuje się z delikatną słodyczą daktyli. 

6 solonych śledzi
7 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
7 ziarenek goździków
10 ziarenek gorczycy
10 ziarenek kolendry
10 ziarenek jałowca
4 posiekane ząbki czosnku
2 pokruszone listki laurowe
2 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 szklanka oleju winogronowego
2 posiekane cebule
10 pokrojonych daktyli
 
10 całych daktyli
 
Śledzie wymoczyć w czystej wodzie, najlepiej całą noc. W tym czasie wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, dodać czosnek, listek i paprykę, następnie zawinąć wszystko w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Śledzie oczyść z ości i pokrój na kawałki. Włożyć je do oleju przesiąkniętego korzennym zapachem. Dodać posiekaną cebulę i daktyle. Wstawić na minimum dwa dni do lodówki.

 

Śledzie szwedzkie w zalewie octowej, z dodatkiem rokitnika i jagód jałowca, pochodzi stąd.
 
8 płatów solonych śledzi
200 ml wody
100 ml cukru
50 ml octu 10%  
garść zmrożonych owoców rokitnika
1 łyżka jagód jałowca
3 liście laurowe

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny. Z wody, cukru i octu przygotować zalewę. W słoju układać warstwami pokrojone śledzie, przekładać rokitnikiem, jałowcem, liśćmi laurowymi, zalać zalewą, odstawić by się przemacerowały na 24 godziny.


Śledzie a 'la Milanówek z gorczycą pochodzą z książeczki "Wigilia".

500 g filetów śledziowych
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju
4 łyżki octu 6%
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g cebuli 
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
4 łyżki gorczycy

Cebulę posiekać w półplasterki, zeszklić na oleju, dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ocet, koncentrat, przyprawy, wymieszać i dusić kilka minut. Dodać gorczycę, zdjąć z ognia, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety śledziowe przekładać warstwami z sosem. W lodówce może stać do 2 tygodni.



8 komentarzy:

  1. Ależ pysznie śledzikowo !
    U mnie tez śledziki z rodzynkami :)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana, teraz już mogę powiedzieć, bardzo wszystkim smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja z braku świeżego, z suszonym rokitnikiem zrobiłam, ale to chyba nie to samo:(
    Pyszna śledziowa uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Konwalia, moim bliskim bardzo smakowały te śledziowe przystawki, a tą z rokitnikiem to mąż bardzo zachwalał. Pierwszy raz miałam okazję rokitnika smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, zaszalałaś....:) Cieszę się, że wykorzystałaś moją propozycję:). Te Basine tez mnie kusiły, tylko rokitnika nie znalazłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewelajna, Twoja śledziowa propozycja bardzo przypadła do gustu wigilijnym uczestnikom, a Basine również bardzo polecam, pysznie było! Pozdrawiam poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie przepisy wyglądają przepysznie. Chciałabym zaprosić Cię na świąteczny konkurs, który właśnie trwa na moim blogu.
    Na zwycięzcę czeka deska do serów wraz z zestawem noży. Zapraszam i pozdrawiam. Agnieszka
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszniutkie,właśnie kupiłam śledziki w Lidlu i je przygotowuję wg.tego fajnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect