poniedziałek, 5 grudnia 2011

migdałowe pierniczki


Migdałowe pierniczki z dużą ilością migdałów. Idealne do przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku, stają się dzięki temu miękkie i bardzo aromatyczne. Przepis na pierniczki z bloga Moje Wypieki, dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.


300 g mąki żytniej 
200 g mielonych migdałów
1 jajko
100 g brązowego cukru
3/4 szklanki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
50 g masła
2 łyżki likieru migdałowego
1/2 szklanki posiekanych migdałów
120 g całych obranych migdałów 

W niedużym garnuszku podgrzać do całkowitego rozpuszczenia cukier, miód, kakao, masło, a następnie przestudzić. Do miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier i wyrobić ciasto. Podsypując ciasto mąką, rozwałkować je na grubość około 5 minimetrów. Wykrawać dowolne kształty pierniczków i układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami  mleka. Piec w temperaturze 190º C przez około 10 minut, a następnie studzić na kratce.



22 komentarze:

  1. Kamilo, są śliczne! Ten migdałek w środku dodaje im uroku:) Bardzo mi się podobają:)
    Dziękuję za dołączenie do Festwialu Pierniczków:*
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i zdrowe. Cudownie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    U mnie nie muszą być koniecznie lukrowane.Bardziej lubię takie właśnie naturalne ozdoby jak ten migdał.
    Z chęcią sięgnęłabym po jeden pierniczek...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem oczarowana, bo wyobraziłam sobie ich cudowny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, fajne te Twoje pierniczki:)
    Właściwie mogłabym je zaadoptować i w ten sposób dołączyć do tego wspólnego pierniczenia;)Bo, ja jeszcze żadnych nie popełniłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie piekłam, a myślę, że posmakowałyby moim bliskim;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają pysznie :)
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze pierniczki :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ah! takie słodkości w słoiku to tylko podjadać!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie ten zapach.. Chciałabym zobaczyć jak wygląda taki piernik od środka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ u Ciebie świątecznie:)
    Mam nadzieję, że w weekend też uda mi się upiec jakieś pierniczki.
    Twoje cudnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  12. Majana, dołączyć do akcji to czysta przyjemność! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Slyvvia, dziękuję Ci bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Amber, ten migdałek jest bardzo uroczy, też właśnie takie mnie się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  15. Burczymiwbrzuchu, zapach bardzo cynamonowy, goździkowy i świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ewelajna, a może jeszcze i mnie? załapałabym się się na stollen! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Malwinna, polecam w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kachna, dziękuję Ci bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Monaria, dziękuję, miło mi.

    OdpowiedzUsuń
  20. MesmerizingBakes, o tak podjadać, bo został już tylko taki jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sue, w takim razie muszę jeszcze zrobić jedno zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Konwalia, takie weekendowe pieczenie to fajna sprawa, przyozdobię i pokaże resztę weekendowych pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect