czwartek, 29 grudnia 2011

sałatka z fenkułem, persymoną i mozarellą


Słodycz persymony w połączeniu z koprem włoskim o posmaku anyżu i do tego delikatna mozzarella, doprawiona porwanymi listkami bazylii, a wszystko to w otoczeniu sosu winegret na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny oraz musztardy składa się na sałatkę. Polecam przepyszną lekką sałatkę z fenkułem, persymoną i mozzarellą.


2 persymony
1 koper włoski
200 g mozzarella
bazylia
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej

Pokroić persymony i fenkuł i ułożyć na talerzu, na tym rozłożyć pokrojoną mozzarellę. Posypać listkami bazylii. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce i skropić sałatkę.
 

10 komentarzy:

  1. Piękny zestaw w tej sałatce.Musi smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. same pyszności na tym talerzu :)
    apetyczny widok

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujące połaczenie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Amber, sałatka rzeczywiście jest wyjątkowo smaczna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kachna, miło mi. Kolorowych snów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana, te składniki świetnie do siebie pasują :) Miłych snów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odważnie, oryginalnie i kolorowo, świetna propozycja gdy wszyscy mają już dosyć świątecznego obżarstwa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Burczymiwbrzuchu, odważnie ale bardzo dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa odmiana sałatki caprese (przynajmniej wizualnie bardzo podobna:) - ale smakiem na pewno czaruje dużo bardziej:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, faktycznie z mojego ułożenia można tak sądzić, smaki jednak zdecydowanie inne, bardziej wyraźne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect