poniedziałek, 26 grudnia 2011

kokosanki


Kokosanki to lekkie kwadraty z ciasta, obtoczone w pysznej polewie czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Ten smakołyk, który każdemu smakuje, z przepisu bliskiej mi osoby.
 
30 g margaryny
1 jajko
200 g cukru
2 łyżki miodu
280 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka

Jajka utrzeć z cukrem, margaryną i miodem. Następnie ucierając dodawać powoli mąkę, na przemian z mlekiem oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką, piec ciasto w nagrzanym piekarniku w 180° C przez około 50 minut. Ciasto upiec dzień wcześniej, a następnie pokroić na kwadraty. 


220 g margaryny
6 łyżek mleka
250 g cukru
2 łyżki kakao
olejek rumowy
wiórki kokosowe

Wszystkie składniki, oprócz wiórek kokosowych wymieszać w rondelku, zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Na głęboki talerz wysypać wiórki kokosowe. Pokrojone kawałki ciasta maczać w polewie, a następnie obtaczać w kokosie. Odłożyć na pergamin do wystygnięcia.

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają, a kokos to ja uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alicjo, dziękuję, miłego poświątecznego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pat i jest naprawdę, pozdrawiam poświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana, skoro lubisz kokos, to te ciasteczka byś pokochała :) Pozdrawiam poświątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak puszyście, jak poduszeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaś, podusia na dobry humor i smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect