codzienność

środa, 7 grudnia 2011

brokuły z makaronem orecchiette


Makaron w połączeniu z pastą brokułową z dodatkiem anchois w oleju, kaparami, papryczką chilli, startym parmezanem oraz czosnkiem i świeżym tymiankiem to smaczny sposób na posiłek. Brokuły z makaronem orecchiette z przepisu Jamiego Oliviera.  

500 g makaronu orecchiette 
125 g parmezanu 
1 brokuł  
30 g anchois w oleju  
1 łyżka kaparów  
1 papryczka chilli  
3 ząbki czosnku  
3 łyżki oliwy
gałązka tymianku  
sól
pieprz

Odkroić różyczki od łodygi brokuła i odłożyć na bok. Przekroić na pół łodygę brokuła i włożyć ją do pojemnika malaksera wraz z filecikami i olejem z puszki anchois oraz osączonymi kaparami, dodać oczyszczoną z pestek papryczkę oraz obrane ząbki czosnku, a następnie zmiksować wszystko na pastę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dodać pastę brokułową. Wymieszać, a następnie dodać posiekany tymianek oraz dolać niecałą szklankę wody oraz skórkę od parmezanu. Przemieszać i smażyć pastę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 5 minutach dodać zachowane różyczki brokułów. Usunąć skórkę parmezanu z patelni z pastą brokułową, nabrać do kubka trochę wody z garnka z makaronem, odsączyć makaron i brokuły na cedzaku i przełożyć na patelnię z pastą brokułową. Dodać starty na tarce parmezan oraz wodę od gotowania makaronu. Starannie i szybko całość wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo startym pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.

6 komentarzy:

  1. ależ ja uwielbiam taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejne pysznosci u Ciebie, az sie robie glodna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z brokułami to pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Elżunia, ja też :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sara, bardzo dziękuję za miło słowa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana, pyszna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect