codzienność

sobota, 13 grudnia 2014

bułeczki szafranowe


Bułeczki szafranowe, to pszenne bułeczki o intensywnie żółtej barwie, którą zyskują dzięki szafranowi i są silnie związane z obchodami Święta Łucji, które przypada 13 grudnia. Bułeczki pieczone są w różnych kształtach, choć najbardziej popularnym jest kształt litery "S" z zawiniętymi końcami i rodzynką na każdym końcu. Kształty nawiązują do dawnych wzorów, pojawiających się już w epoce brązu, wykorzystywanych na przykład przy wyrobie biżuterii. W poprzednich latach piekłam już szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem oraz szafranowe bułeczki z dodatkiem kremowego serka. 



700 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
250 ml mleka
1 g szafranu
50 g drożdży
2 jajka
sól
rodzynki



Drożdże rozrobić z odrobiną cukru. W garnuszku podgrzać mleko, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści, dodać roztarty szafran i wymieszać. Mąkę wymieszać z solą, utworzyć zagłębienie, wlać mleko z masłem, dodać drożdże, roztrzepane jedno jajko i pozostały cukier. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 20 równych części. Z każdej części uformować wałeczek i formować bułeczki o różnych kształtach. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosną, przed samym pieczeniem, w każdą wcisnąć po kilka rodzynek. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C, na około 12 minut, aż się ładnie zezłocą. 

11 komentarzy:

  1. Piękny kształt , szafran i wnętrze jak puch
    Można jedną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdże to nie moja materia, ale Tobie widzę pracuje się na nich świetnie. Bułeczki przesłodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne! wgryźć się w taką bułeczkę tuż po upieczeniu..niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jutro będę piekła te bułeczki, ups tzn. dzisiaj;-)) Piękne Ci wyszły:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ciekawe kształty bułeczek :D Dziękuję za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne kształty, bardzo ładnie się prezentują :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułeczki:)dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect