Chleb z karmelizowanym porem i pestkami to propozycja Amber w październikowej piekarni. To bardzo jesienny chleb na zakwasie z dodatkiem pora karmelizowanego z miodem i octem balsamicznym, pełen pestek dyni i słonecznika. Pyszny i pięknie pachnący chleb został upieczony na podstawie przepisu Moniki.
1 łyżka zakwasu
3/4 szklanki mąki pszennej
95 ml wody
3/4 szklanki mąki pszennej
95 ml wody
cały zaczyn
375 ml wody
400 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
1 por
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
1 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
1 łyżki masła
1 łyżka oleju
Do miski wlać wodę, dodać zaczyn i rozmieszać, wsypać mąkę i połączyć ją z wodą przy pomocy rąk, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. N apatelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojonego w cienkie plasterki pora. Pora smażyć do momentu, aż zmięknie, dodać miód i ocet balsamiczny, wymieszać, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą, ściągnąć go z ognia i wystudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło i wsypać pestki dyni i słonecznika, usmażyć je na złoto, pozostawić do ostygnięcia i dodać do pora. Do ciasta dodać sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połączyć je z ciastem, następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilością mąki wyrobić gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu. Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostawić do fermentacji na 120 minut, w międzyczasie dwa razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszczyć i złożyć je na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Z ciasta uformować bochenek i umieść go w wysypanym mąką koszyku do wyrastania. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce. Wyrośnięty chleb naciąć przed włożeniem do pieca. Piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230° C, przez około 40 minut. Chleb po upieczeniu wystudzić.
Pyszny chleb piekła:
Ania - Bajkorada
Ania - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Ankawell - Życie od kuchniAlucha - Nie-ład mAlutki
Amber - Kuchennymi drzwiami
Asia - Asia s' white kitchen
Bożenka - Smakowe Kubki
Dorota - UgotujmyTo.pl
Gatita - Kulinarne przygody Gatity
Gosia - Kocham Gary
Gosia - Co do jedzenia
Gosia - Salt&Pepper&co
Joanna - Notatki kulinarne
Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda - Konwalie w kuchni
Marzena - Zacisze kuchenne
Marta - Czereśniowa kuchnia
Marysia - Pieczywo na zakwasie
Mysia - Pieczarka mySia
Piegusek - Każdy ma jakiegoś Bzika
Renata - Forks'N'Canvas
Siankoo - Everyday Flavours
Tofka - Para w kuchni
Tosia - Smakowity chleb.pl
Wisła - Zapach chleba
jakie śliczne zdjęcia no i ten chleb-piękny bochen! dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:)
OdpowiedzUsuńBochenek marzenie!
OdpowiedzUsuńSkórka,środek...Pysznie.
Dziękuję Kamila.
Piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy tym niezwykle pachnącym chlebie:)
wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńKamilko :)
OdpowiedzUsuńKolejne wspaniały,udany wypiek!
Dziękuję za wspólne pieczenie ;*
Wspaniały bochenek ! Ja też piekłam! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMasz rację, to bardzo jesienny chlebek. :))
OdpowiedzUsuńZrobię go nie raz.
Twój wyszedł pięknie. :***
Kamilo, wygląda rewelacyjnie, a zdjecia super! Ciesze się, ze znowu pieklysmy razem. Dzieki i do następnej akcji. Sciskam :)
OdpowiedzUsuńJaki dostojny jest Twój bochenek:-) Piękny:-) Dzięki za ten nasz wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńMam przerwę w pieczeniu zakwasowców, ale muszę wpisac go na listę, jak ożywię zakwas!
OdpowiedzUsuńKamila, piękny chleb upiekłaś i pięknie pokazałaś go na zdjęciach. Dziękuję za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny bochen! Żałuję, że tym razem z Wami nie piekłam, ale na pewno go uoiekę
OdpowiedzUsuńPiękny okrąglak :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dołączyłam do zabawy (z drugiego bloga), bo chlebek wyszedł cudowny w smaku, szczególnie karmelizowany por mnie zachwycił. Niesamowite jest to, że u każdej uczestniczki wygląda trochę inaczej. U Ciebie aż miło popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie!
Wspaniały bochenek !
OdpowiedzUsuńTo niezwykle miłe doświadczenie móc z Wami piec w wirtualnej piekarni...
pozdrawiam serdecznie i do następnego wspólnego pieczenia :)
Widziałam ten chlebuś u Marzenki i nie mogłam się napatrzeć:) U ciebie tak samo pysznie i swojsko! cudowne te Wasze chlebusie!
OdpowiedzUsuńZrobiłaś piękne nacięcia! Chlebek wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia zachwycają, podobnie jak cały bochen. Dla mnie świetny przepis, oczarował mnie szczególnie zapach. Cieszę się ,że dołączyłam do piekarek :-)
OdpowiedzUsuńalez przepiekny chlebus ci wyszedl, mieciutkie wnetrze, piekne naciecia!! ciesze sie ze wspolnego pieczenia :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wspaniale wyrośnięty i sfotografowany :)! Super nacięcia... Dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, jak to dobrze,że można popatrzeć na chleby innych piekących i dzielić się doświadczeniem.
OdpowiedzUsuńMiąższ bardzo luźny, mój takiego nie miał, zagniotłam zbyt twardo, teraz to wiem na pewno.
Do nastepnego razu. Pozdrawiam
Ojej , jaki elegancki i smakowity bochen
OdpowiedzUsuńPiękna fotorelacja, a chlebek b. kształtny !
OdpowiedzUsuńpiękny bochen :) co jedne chlebek to ładniejszy :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚliczny i fajnie ponacinany:)
OdpowiedzUsuń