sobota, 22 grudnia 2012

dzwonek Bożonarodzeniowy


Dzwonek Bożonarodzeniowy upieczony na podstawie przepisu dołączonego do opakowania kompletu foremek do wykrawania. Dzwonki dodaję do akcji Świąteczne Prezenty 2012.



320 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
80 g miodu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika



Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z ciasta rozwałkowanego na grubość kilku minimetrów wykrawać poszczególne części dzwonka. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego 150º C na kilka minut, aż pierniczki zbrązowieją.

1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru

W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać przez kilka minut do gładkości. Pierniczki przyozdobić lukrem i powiesić na tasiemce.



6 komentarzy:

  1. Ale cudny Kamilko!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki śliczny...
    Pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na prezent i jak ładnie prezentuje się na choince!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie ten dzwonek nawet piernikowo dzwoni:) Wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect