poniedziałek, 22 października 2012

zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym


Gęsta i bardzo sycąca zupa na bazie zielonej soczewicy i mleka kokosowego, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi trawy cytrynowej, tymiankowi i innych przypraw. Taka zupa świetnie smakuje gdy się do niej doda posiekane liście boćwiny i zrumienione płatki kokosowe. Przepis na zupę z soczewicy z mlekiem kokosowym pochodzi z bloga Sprouted Kitchen, zupa dobrze smakuje przygotowana dzień przed podaniem.
 
1 1/2 szklanki zielonej soczewicy
1000 ml bulion warzywnego
1 1/2 łyżeczki curry
2 gałązki tymianku
1 łyżka oleju
1 cebula
2 łodygi trawy cytrynowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
płatki chilli
gałka muszkatołowa
1 1/4 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki soku z limonki
3 łodygi boćwiny
1 szklanka płatków kokosowych 


Dodać opłukaną soczewicę, bulion, listki tymianku i curry do garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przyrumienić, dodać rozdrobnione dolne części trawy cytrynowej, kardamon, cynamon, szczypta płatków chilli, startą gałkę muszkatołową i chwilę smażyć. Podsmażoną mieszankę dodać do garnka z soczewicą i wymieszać. Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem włożyć do zupy pokrojone liście boćwiny i zamieszać, doprawić sokiem z limonki. Zupę podawać ze zrumienionymi na suchej patelni płatkami kokosowymi. 

19 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa. Uwielbiam mleko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczek, jeśli lubisz, to polecam spróbować :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, jest pyszna, bardzo aromatyczna. Polecam!

      Usuń
  3. wooowww
    składniki rewelacja:)
    wybitna zupka
    musi być boska w smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, bardzo się cieszę, ze trafiłam na ten przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  4. kocham soczewicę. ciekawa mieszanka, może się skuszę na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, jest ciekawa w smaku, warto ją przyrządzić. Polecam!

      Usuń
  5. Zupka wygląda bombowo!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, gwarantuję, że tak smakuje! Miłego dnia!

      Usuń
  6. ale zupa i jaki skład bombowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, zupka jest boska w smaku, polecam bardzo :)

      Usuń
    2. Kamilka ,a zamiast boćwiny jak myślisz co by mogło być u mnie tego nie ma:(

      Usuń
    3. Aluś, szpinak się świetnie nada, można podać też zupełnie bez zielonego dodatku :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Uwielbiam wszystko co zawiera mleko kokosowe, więc od razu ta zupa rzuciła mi się w oczy! Dodatkowo musi być mocno rozgrzewająca, idealna na ponurą zimną jesień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, zupa ma naprawdę ciekawy smak, bardzo polecam. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect