wtorek, 9 października 2012

ser halloumi z figami i sosem cytrynowym z miętą


Halloumi to cypryjski ser, który nie rozpuszcza się podczas smażenia, tylko apetycznie się rumieni, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Sprawdzałam to już w przypadku przekąski z halloumi z przepisu Nigelli Lawson. Ser ten w połączeniu ze słodkimi figami, zrumienionymi orzeszkami piniowymi i orzeźwiającym sosem z miętą i cytryną, zmienia się w przepyszną przystawkę. Przepis na smażony ser halloumi z figami i sosem cytrynowym z miętą podpatrzyłam tutaj, dodaję do akcji Kuchnia turecka.


2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
skórka 1/2 cytryny

 mięta
szczypta soli 


Wymieszać składniki sosu i dodać pokrojoną w paseczki łyżkę mięty. 

180 g sera halloumi 
2 figi
liście rukoli 
1 łyżka orzeszków piniowych

Ser pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i obsmażyć na patelni z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Ser ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać zrumienionymi na suchej patelni orzeszkami. Podawać z rukolą i przekrojonymi figami.



30 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Zapraszam do udziału w akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kuchnia-turecka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczek, będzie mi bardzo miło! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pysznie!
    Ser halloumi bardzo lubię.
    Zwłaszcza grillowany.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, z tym serem mam tylko jeden problem, zbyt szybko znika z patelni :)

      Usuń
  3. ser halloumi i figi i jeszcze pinii,oj powiało pysznym luksusem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, taki mysi luksus, hihihi

      Usuń
  4. nie jadłam takiego serka, ale jestem mega serożerna i mam na niego niezłą chrapkę!:)
    gdzie go upolowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam Ci go bardzo, podsmażony jest wyborny! Zdarza mi się go widzieć w sklepie, w którym mają różne luksusowe tygodnie :)

      Usuń
  5. Wygląda jak prawdziwa uczta. Jak dla mnie wspaniała przekąska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, pasuje o każdej porze :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Już wiem, co dziś zjem na kolację:)
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, mam nadzieję, że Ci zasmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Nie wiem, czy to wstyd, ale prawdę mówiąc, pierwszy raz słyszę o tym serze. Musze się za nim rozejrzeć :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, koniecznie! Myślę, że pokochasz go od pierwszego kęsa, choć przyznam, że mi najbardziej smakuje podsmażony :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Aż zgłodniałam!! Przepyszności i moje smaki ;) Ściskam ;*!

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze takiego sera nie jadłam :) to musi być coś bardzo smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, polecam więc bardzo. Pozdrawiam

      Usuń
  10. uwielbiam ten ser, a z takimi dodatkami to musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dodatki doskonale podkreślają jego smak :)

      Usuń
  11. Nigdy nie jadłam tego sera. Jak pięknie to skomponowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, więc polecam, spróbuj nie będziesz żałować :)

      Usuń
  12. nigdy jeszcze nie jadłam takiego sera, ale zachęciłaś mnie do wypróbowania go:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, polecam podsmażyć, grillować i zajadać :)

      Usuń
  13. Pysznie łączą się smaki w tym daniu, tylko szkoda, że tak trudno dostać halloumi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, to fakt, choć teraz mam wrażenie, że już coraz częściej, choć i tak zbyt rzadko :)

      Usuń
  14. Ser mam, a pomysłu na niego nie. Ciekawe czy jeszcze dostanę figi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga, mam nadzieję, że jeszcze gdzieś je upolujesz :)

      Usuń
  15. Kamilo, strasznie się cieszę, że ci posmakował! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, jest doskonałe. Dziękuję za przepis! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect