piątek, 5 października 2012

grahamowe herbatniki z miodem


Herbatniki mają cudownie głęboki smak, dzięki mąki mące graham i są bardzo maślane. Ciasteczka mają karmelowym aromat dzięki dodatkowi brązowego cukru i miodu, a dzięki soli mają lekko słony posmak. Grahamowe herbatniki z miodem doskonale smakują z kubkiem kawy lub herbaty a przepis na nie pochodzi stąd.


1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mąki graham
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
225 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki miodu 

Masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać do masy maślanej resztę składników i dobrze wymieszać, uformować z ciasta kulę i schodzić w lodówce przez około dwie godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko na wysypanym mąką blacie, na grubość około 4 minimetrów i wycinać herbatniki foremką. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie. Piec przez około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C na złoty kolor.

19 komentarzy:

  1. Idealne!
    Maślane i grahamowe.
    To brzmi niezwykle pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedyś słodko słone herbatniki i bardzo mi smakowały. a tu jeszcze ta mąka graham- wszystko w nich jest do lubienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do wykonania. Uwielbiam tego typu ciacha;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli są bardzo maślane, pożarłabym je wszystkie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie piekne! wyglądają jak ze sklepu:D baaaaa co ja piszę,wyglądają jeszcze lepiej, apetyczniej, zdrowiej:) ajaja ale mi ślinka cieknie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne zdjęcia kamilko :) cudowny przepis, zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Grahamowe?
    Muszę spróbować:)
    Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale równiutkie! wzorcowe herbatniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciastka :-) Takie domowe wypieki są najlepsze :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie się prezentują, wyszły jak spod igły :)
    Uwielbiam takie ciastka od dziecka, chętnie spróbuje domowego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjnie wyglądają! Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale świetne wyszukałaś i upiekłaś ciasteczka Kamila

    OdpowiedzUsuń
  13. Podobają mi się te herbatniki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. przepis w zakładkach, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm jak z fabryki :) :)
    SUPER!!!
    Pozdrówki:);)
    Tapenda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne te herbatniczki Kamilko. Do herbatki idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciasteczka :} pochrupało by się :}

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne herbatniki w klasycznym kształcie:) i cudne to jesienne tło dla nich!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Po chlebie i bułeczkach zostało mi trochę mąki graham, zastanawiałam się do czego wykorzystać, jeśli nie do pieczywa.
    Teraz już wiem, herbatniki to znakomity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect