niedziela, 7 października 2012

odwrócona tarta ze śliwkami


Ciasto stanowi doskonałe połączenie soczystych śliwek z słodkim karmelem na bazie brązowego cukru i soku z cytryny z ciasteczkami, pestkami dyni oraz ciastem francuskim. Pyszna odwrócona tarta ze śliwkami z przepisu Pawła Wątor.


70 g ciasta francuskiego
200 g śliwek
30 g brązowego cukru
20 ml wody
30 ml soku z cytryny
1/2 laski wanilii
40 g kruchych ciasteczek
10 g pestek dyni
1 żółtko

Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, włożyć nasiona  wydrążone z laski wanilii oraz cukier i gotować, aż zgęstnieje i powstanie karmel. Karmel wlać do keksówki. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć płaską stroną od spodu formy jedna przy drugiej, jak najciaśniej. Rozdrobnić ciasteczka wraz z pestkami i posypać śliwki szczególnie w szczelinach pomiędzy owocami. Całość przykryć płatem ciasta francuskiego i dokładnie wsunąć ciasto na boki. Ciasto posmarować żółtkiem i naciąć w kilku miejscach, by nadmiar wody mógł odparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać do przestygnięcia, przykryć formę talerzem i podtrzymując brzegi formy energicznym ruchem odwrócić ciasto.

16 komentarzy:

  1. Tarta ekstremalnie owocowa! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droczilka, oj tak ekstremalnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda znakomicie. Kocham śliwkowe ciacha, a to musiało smakować świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, jest zdecydowanie smaczniejsze niż wygląda :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie. Dużo owoców - to mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, polecam, jest mega śliwkowa. Pozdrawiam

      Usuń
  4. te śliweczki na spodzie takie są kuszące.. mniaam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, skuś się :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Cudna! Musi być pyszna :) Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, pyszna, bardzo śliwkowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. mmmm...prosimy po kawałku:):)
    Fajny pomysł!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, szybka w przygotowaniu :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Miałam w planach odwrócone ciasto ze śliwkami, ale chyba już się nie da. Szkoda. Może za rok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga, jeszcze są śliweczki, może jeszcze w tym sezonie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. wygląda rewelacyjnie! muszę w końcu upiec odwróconą tartę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, odwracane tarty są wspaniałe :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect