wtorek, 30 października 2012

dyniowe bułeczki


Pyszne drożdżowe bułeczki do odrywania na bazie puree z dyni i mąki orkiszowej, z dodatkiem wanilii i rodzynek aromatyzowanych w rumie. Bułeczki dyniowe upiekłam na Festiwal Dyni 2012 u Bei z połowy tego przepisu. Bułeczki doskonale smakują z masłem, ulubioną konfiturą ale świetnie sprawdzi się też dodatek sera pleśniowego.

325 g mąki orkiszowej typ 700
200 g puree z dyni
5 g drożdży instant
30 g masła
75 ml mleka
50 g cukru
sól
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/3 szklanki rodzynek 
1 łyżka rumu

Rodzynki namoczyć w rumie. W misce wymieszać puree z dyni, roztopione masło i ciepłe mleko, dodać sól, cukier i wanilię, dodać mąkę oraz drożdże i ugniatać ciasto, jeżeli jest lepkie dodać trochę mąki, aż osiągnie konsystencję ciasta na pizzę. Zagniatać ciasto około dziesięciu minut, następnie dodać rodzynki i ugniatać, aż ciasto będzie odchodziło od boków miski, utworzyć kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na części i delikatnie uformować kulki, które należy umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając około pół centymetra przestrzeni pomiędzy kulkami. Tak przygotowane bułeczki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Wierzch bułeczek posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut. 





11 komentarzy:

  1. Moja Mama podobne piecze i nazywamy je buchtami ;). Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś pysznego!
    ale mam smaka na taką puchatą bułeczkę:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Jacieżkręcę!!! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wyrosły. bardzo lubię barwę, jaką dynia nadaje wypiekom

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Jak będę miała trochę czasu rano to upiekę sobie bułeczki. Miałam zamiar zrobić muffiny, ale... bułeczki zaczęły walczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie że bez jajek! mleko czymś tam zastąpię, masło zamienię na margarynę - i też sobie takie upiekę!:) tylko powiedz Kamila, ile to jest 200g puree z dyni: szklanka czy trochę więcej/mniej? jeszcze się wagi nie dorobiłam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, przemierzyłam i wyszło mi że to 250 ml. A może masło i mleko zastąpiłabyś np olejem? Jestem ciekawa eksperymentu i pewna, że wymyślisz coś bardzo smacznego :)) Pozdrawiam

      Usuń
    2. to super, bo mam zamrożone dwie porcje dyni, właśnie odmierzone po szklance:) idę odmrażać:)

      Usuń
    3. wyszły pysznie!:))) dzięki za inspirację:)

      Usuń
  7. Och,ależ cudne te bułeczki. Mniam. I mają wspaniały kolorek.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect